Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Μαύρη Θάλασσα χωρίς νάρκες, το κοινό στοίχημα Τουρκίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας

Μαύρη Θάλασσα χωρίς νάρκες, το κοινό στοίχημα Τουρκίας-Ρουμανίας-Βουλγαρίας

Εισαγωγικό κείμενο

Ένας συνασπισμός μελών του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής την Τουρκία, εκκίνησε την 1η Ιουλίου επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης ναυτικών ναρκών από τη Μαύρη Θάλασσα με στόχο την ασφαλή ναυσιπλοΐα από και προς τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Οι παρασυρόμενες νάρκες είναι σύνηθες φαινόμενο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και δεκάδες νάρκες από τη σοβιετική εποχή έχουν εντοπιστεί και έχουν απομακρυνθεί κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας τα τελευταία δύο χρόνια. Στη Γεωργία, μάλιστα, μια νάρκη «ξεβράστηκε» σε δημόσια παραλία τον Φεβρουάριο του 2023, τρομάζοντας τους λουομένους.

Στο πλαίσιο αυτό, Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία ενώνουν τις δυνάμεις τους στην πρώτη κοινή πρωτοβουλία κρατών της Μαύρης Θάλασσας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο εγκαινίασε πέρυσι τον δικό του διάδρομο εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, μετά την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υποστηριχθεί από τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη. Η πρωτοβουλία κρίθηκε επιτυχής και ενίσχυσε τις εξαγωγές, ενώ συνέβαλε και στην ανάπτυξη της οικονομίας σε επίπεδα άνω των εκτιμήσεων.

 

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024