Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ινδία και Μπαγκλαντές στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων

Ινδία και Μπαγκλαντές στη δίνη ακραίων καιρικών φαινομένων

Εισαγωγικό κείμενο

Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές που πλήττουν την Ινδία και το Μπανγκλαντές, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Στο Μπανγκλαντές δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα μέλος της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, έχασαν τη ζωή τους λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Τζαχιρούλ Χικ Μπουιγιάν.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι για λόγους ασφαλείας μετακινήθηκαν οι τεράστιοι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί όπου ζουν πρόσφυγες Ροχίνγκια, που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τη γειτονική Μιανμάρ για να γλιτώσουν τις διώξεις.

Credit: EPA/DASARATH DEKA

Από τις πλημμύρες επηρεάστηκε κυρίως η περιοχή της Σιλχέτ, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου συνολικά 1,3 εκατ. ανθρώπους επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες, δήλωσε ο Αμπού Άχμεντ Σιντίκ, τοπικός αξιωματούχος.

«Τα χωριά τους, οι δρόμοι τους και τα περισσότερα σπίτια τους πλημμύρισαν από τις πλημμύρες», πρόσθεσε.

Τα ποτάμια της περιοχής φούσκωσαν ξαφνικά λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Ινδία, η οποία συνορεύει με το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με τον Καμρούλ Χάσαν του μπανγκλαντεσιανού υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών.

Credit: EPA/DASARATH DEKA

Ο Χάσαν επεσήμανε ότι γύρω από τη Σιλχέτ – μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας– δημιουργήθηκαν εκατοντάδες καταλύματα για να υποδεχθούν όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το Μπανγκλαντές, μια χώρα με χαμηλό υψόμετρο που μετρά περίπου 170 εκατ. κατοίκους, είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων κρατών στην κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη κλιματικών κινδύνων (IRC).

Οι πιο σφοδρές βροχοπτώσεις στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων και η επιτάχυνση της τήξης των πάγων στα Ιμαλάια αυξάνουν απότομα το επίπεδο της στάθμης στους ποταμούς Γάγγη και Βραχμαπούτρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Credit: EPA/DASARATH DEKA

Στο μεταξύ στην Ινδία τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας λόγω των καταρρακτωδών βροχών που σημειώθηκαν στο κρατίδιο Άσαμ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Από τα μέσα Μαΐου οι βροχοπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, έχουν κοστίσει τη ζωή σε 38 ανθρώπους σε αυτό το κρατίδιο.

Κάθε χρόνο οι βροχές της εποχής των μουσώνων προκαλούν τεράστιες καταστροφές, αλλά οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται ο αριθμός των ακραίων φαινομένων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας εξέδωσε προειδοποιήσεις για πολλά κρατίδια, ανάμεσά τους το Άσαμ, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες νέες ξαφνικές πλημμύρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024