Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

«Η Γυναίκα του Ναυτικού»: Ένα έργο αφιερωμένο στις συνοδοιπόρους των ναυτικών μας

«Η Γυναίκα του Ναυτικού»: Ένα έργο αφιερωμένο στις συνοδοιπόρους των ναυτικών μας

Εισαγωγικό κείμενο

Ένα μοναδικό έργο τέχνης κοσμεί από τo περασμένο Σάββατο τη χώρα της Άνδρου στην περιοχή Πλακούρας από όπου έφευγαν και επέστρεφαν οι ναυτικοί του νησιού.

Πρόκειται για το γλυπτό του καταξιωμένου καλλιτέχνη Βασίλη Παπασάικα που φέρει την ονομασία «Η Γυναίκα του Ναυτικού» και απεικονίζει με ευαισθησία τη γυναίκα του ναυτικού και τις θυσίες που αυτή κάνει. Το έργο αποτελεί δωρεά των αδελφών Λασκαρίνας και Νένης Καρασταμάτη στη μνήμη των γονέων τους.

Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού πραγματοποιήθηκαν σε επίσημη τελετή που διοργάνωσε ο Δήμαρχος του νησιού κ. Θεοδόσης Ι. Σουσούδης, παρουσία του γλύπτη Βασίλη Παπασάικα, των δωρητριών αδερφών Λασκαρίνας και Νένης Καρασταμάτη, του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη, της Έπαρχου κ. Άννας Βρεττού καθώς και πλήθους επίσημων προσκεκλημένων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμό ο κ. Γεώργιος Τηνιακός, Πρόεδρος του Πανδριακού Συλλόγου Ναυτικών και η κ. Ελένη Μπενέκη, Ιστορικός, η οποία μίλησε με θέμα «Οι γυναίκες των ναυτικών των καραβιών της Άνδρου».

Ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία του ναυτικού επαγγέλματος για την Άνδρο και το ρόλο της γυναίκας του ναυτικού στην κοινωνία του νησιού. «Η αποψινή εκδήλωση αποτελεί έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στην ηρωίδα Ανδριώτισσα, τη σύζυγο που κρατά στιβαρά στα χέρια της το τιμόνι του σπιτιού κατά την απουσία του ναυτικού» δήλωσε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Θεοδόσης Ι. Σουσούδης.

Η κ. Λασκαρίνα Καρασταμάτη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την πραγματοποίηση αυτού του έργου, το οποίο τιμά τόσο τη μνήμη των γονέων της όσο και τη ναυτική παράδοση της Άνδρου. «Η σημερινή εκδήλωση τιμά όλους τους ναυτικούς, τις οικογένειές τους και κυρίως τις γυναίκες που μένουν πίσω και υποστηρίζουν με δύναμη και αφοσίωση τις οικογένειές τους».

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024