Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

«Έκρηξη» τονομιλίων φέρνει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

«Έκρηξη» τονομιλίων φέρνει η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Εισαγωγικό κείμενο

Ολοταχώς προς ρεκόρ κινούνται φέτος οι διά θαλάσσης μεταφορές εκφρασμένες σε τονομίλια, με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία αυτής της εξέλιξης, καθώς τα πλοία καλούνται να πραγματοποιήσουν μακρύτερα ταξίδια.

Αναλυτικότερα, η ναυτιλιακή δραστηριότητα φέτος θα καταγράψει τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση όλων των εποχών και τη μεγαλύτερη από το 2010, σύμφωνα με την Clarksons, της τάξεως του 5,1% ή 3,2 τρισ. τονομιλίων.

Oι επιθέσεις των Χούθι έχουν ως αποτέλεσμα τα πλοία να αποφεύγουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν και να επιλέγουν τον περίπλου της Αφρικής, αυξάνοντας τις διανυθείσες αποστάσεις.

Οι μεγαλύτερες αποστάσεις αυτομάτως σημαίνουν αύξηση των εκπομπών των πλοίων, θέτοντας νέους σκοπέλους στις παγκόσμιες προσπάθειες απανθρακοποίησης. Πάντως, κατά τους αναλυτές της Clarksons, η άνοδος των τονομιλίων δεν αποδίδεται αποκλειστικά στις επιθέσεις των Χούθι, καθώς η χρονιά για τη διά θαλάσσης μεταφορά εμπορευμάτων είχε εκκινήσει «ενθαρρυντικά».

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στα τονομίλια είναι εμφανέστερος στα containerships, καθώς περίπου 690 πλοία έχουν πάρει τον μακρύ δρόμο του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδος.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024