Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Αντίο στα «Temu» και «Shein» για τους πολίτες της ΕΕ;

Αντίο στα «Temu» και «Shein» για τους πολίτες της ΕΕ;

Εισαγωγικό κείμενο

«Αντίο» στα ιδιαίτερα φθηνά προϊόντα κινεζικών εταιρειών λιανικής ενδέχεται να χρειαστεί να πουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καθώς η ΕΕ σχεδιάζει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές εμπορευμάτων που έχουν αγοραστεί ηλεκτρονικά από πλατφόρμες όπως το Temu και το Shein.

Ειδικότερα, εντός Ιουλίου η ΕΕ αναμένεται να προτείνει την κατάργηση του πλαφόν των €150 ευρώ, βάσει του οποίου όταν το σύνολο μιας αγοράς δεν ξεπερνά τα €150 ευρώ, τα εμπορεύματα αγοράζονται δίχως δασμούς, υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times.

Το 2023, 2,3 δισ. προϊόντα εισάχθηκαν στην ΕΕ δίχως να τους επιβληθούν δασμοί. Τα εμπορεύματα αυτά δεν πληρούν τα κριτήρια ποιότητας της ΕΕ και συνεπώς βρίσκονται στο στόχαστρο. Ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να επιβάλει η ΕΕ είναι πολύ απλά η επιβολή δασμών ανεξαρτήτους της αξίας της εκάστοτε αγοράς.

Ωστόσο, υπάρχει ένας απρόσμενος σκόπελος που ενδέχεται να αποτελέσει τροχοπέδη για την υιοθέτηση του εν λόγω μέτρου. Η επιβολή δασμών στα συγκεκριμένα προϊόντα θα αυξήσει τον -ήδη υψηλό- φόρτο εργασίας των τελωνειακών αρχών στις χώρες της ΕΕ.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024