Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Πιο πράσινη από ποτέ η ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη

Πιο πράσινη από ποτέ η ηλεκτροπαραγωγή στην Ευρώπη

Εισαγωγικό κείμενο

Οι ανανεώσιμες πηγές κερδίζουν έδαφος στην ενεργειακή εξίσωση της Ευρώπης, με την ηλεκτροπαραγωγή να είναι πιο πράσινη από ποτέ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται στοιχεία της Eurelectric (ομοσπονδία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας) που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα 1η Ιουλίου, τα τρία τέταρτα της ηλεκτροπαραγωγής φέτος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήλθαν από πηγές μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή, ενώ για το 24% αξιοποιήθηκε πυρηνική ενέργεια. Από την άλλη, το μερίδιο του άνθρακα και του φυσικού αερίου περιορίστηκε στο 9% και στο 13% αντίστοιχα.

Ο γενικός γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby, δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη δεν είχε ποτέ ξανά τόσο χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Παρ’ όλα αυτά, επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 5,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021, καθιστώντας ευκολότερο για τις πράσινες πηγές να καλύπτουν μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού μείγματος.

Σε κάθε περίπτωση, όσο μεγαλύτερο είναι το μέρος της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη που καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο πιο κοντά θα βρεθούν οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου στην επίτευξη των κλιματικών στόχων τους.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024