Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

H Ρωσία προς την ανάπτυξη ενός «σκοτεινού στόλου» LNG carriers

H Ρωσία προς την ανάπτυξη ενός «σκοτεινού στόλου» LNG carriers

Εισαγωγικό κείμενο

Μετά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα «επιστράτευσε» τον λεγόμενο «σκοτεινό στόλο» για τη μεταφορά πετρελαίου.

Πλέον διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι το Κρεμλίνο ακολουθεί τις ίδιες πρακτικές για τη μεταφορά LNG. Είναι χαρακτηριστικό ότι, τους τελευταίους τρεις μήνες, η ιδιοκτησία οκτώ πλοίων έχει μεταφερθεί σε λιγότερο γνωστές εταιρείες του Ντουμπάι, σύμφωνα με την πλατφόρμα Equasis που επικαλείται το Bloomberg. Aκόμη, η Μόσχα έχει ανάψει το πράσινο φως σε τέσσερα παγοθραυστικά να διαπλέουν τη ρωσική Αρκτική το καλοκαίρι.

«Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η Ρωσία καταβάλλει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός σκοτεινού στόλου για LNG», δήλωσε ο Malte Humpert, ιδρυτής του αμερικανικού think tank Arctic Institute.

Το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, στο οποίο για πρώτη φορά περιλαμβάνεται η μεταφόρτωση LNG, περιπλέκει την κατάσταση και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη ενός «σκοτεινού στόλου» LNG carriers. Η Ρωσία, που είναι σήμερα ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου, έχει κάθε λόγο να συνεχίσει την προσπάθειά της να βρει εναλλακτικές οδούς. Οι ΗΠΑ επέβαλαν ξεχωριστές κυρώσεις για να εμποδίσουν την έναρξη των εξαγωγών από το Arctic LNG 2.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο η Flex LNG, σε εταιρική της παρουσίαση, είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εμφάνισης ενός «σκοτεινού στόλου» LNG carriers, προκειμένου η Ρωσία να εξασφαλίσει το τονάζ που χρειάζεται για τη μεταφορά LNG.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024