Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αρωγός στην καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αρωγός στην καλλιτεχνική εξωστρέφεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Εισαγωγικό κείμενο

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε τη Δεύτερα 1η Ιουλίου η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), Ανδρέας Δρακόπουλος, ανακοίνωσε τη συνέχιση της υποστήριξης του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ, με νέα διετή δωρεά ύψους €11.000.000, με βασικό στόχο την εκ νέου στήριξη της καλλιτεχνικής εξωστρέφειάς της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Γιώργος Κουμεντάκης, ανακοίνωσε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για τη σεζόν 2024-2025, το οποίο θα ενισχυθεί μέσα από τη νέα δωρεά του ΙΣΝ.

Photo credit: Valeria Isaeva

Η νέα διετής δωρεά (2024-2026) έρχεται μετά την ολοκλήρωση της τετραετούς δωρεάς εξωστρέφειας (2019-2023) του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ. Συγκεκριμένα, το ΙΣΝ ενέκρινε νέα δωρεά ύψους €10.000.000 και παράλληλα προτίθεται να διαθέσει επιπλέον €1.000.000 για τους ίδιους σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΛΣ θα εξασφαλίσει αντίστοιχου ύψους χρηματοδότηση από άλλες πηγές (matching funds) προερχόμενες από το εξωτερικό.

Η δωρεά, που αφορά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2024-25 και 2025-26, περιλαμβάνει 5 βασικούς άξονες. Έρχεται να αναπτύξει περαιτέρω την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της ΕΛΣ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω της συνέχισης της πολιτικής διεθνών συμπαραγωγών, των μετακλήσεων κορυφαίων καλλιτεχνών και ενός προγράμματος διεθνών περιοδειών. Επιπλέον, στο πλαίσιο της νέας δωρεάς, έμφαση δίνεται στην πραγματοποίηση περιοδειών της ΕΛΣ στην ελληνική περιφέρεια, με αποστολή την ενίσχυση της προσβασιμότητας του έργου της σε ένα ευρύτερο κοινό εντός της χώρας. Παράλληλα, η ΕΛΣ, με τη στήριξη της δωρεάς του ΙΣΝ, θα υλοποιήσει ένα σχέδιο ανάπτυξης για την προσέλκυση χρηματοδοτών και στρατηγικών χορηγικών συνεργασιών, προερχόμενων κυρίως από το εξωτερικό, για τη διασφάλιση του υψηλού επιπέδου του προγραμματισμού της ΕΛΣ και στο μέλλον. Ο τρίτος άξονας αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της, για τη διάθεση σε κάθε παράστασή της στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ενός συγκεκριμένου αριθμού δωρεάν εισιτηρίων για ομάδες πληθυσμού που έως τώρα δεν είχαν την ευκαιρία ή τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το έργο της. Επιπλέον, με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ, η ΕΛΣ θα συνεχίσει την προβολή του έργου της σε Ελλάδα και εξωτερικό με καμπάνιες επικοινωνίας και για τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό του περιεχομένου της διαδικτυακής τηλεόρασης GNO TV, καθώς και τη συνεργασία με διεθνή τηλεοπτικά κανάλια της Όπερας. Τέλος, αλλά ιδιαίτερα σημαντικός άξονας της δωρεάς είναι αυτός της επένδυσης στην εκπαίδευση και κατάρτιση του καλλιτεχνικού δυναμικού της.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεχίζουμε μια δημιουργική συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), χτίζοντας μέσα στα χρόνια μια σχέση εμπιστοσύνης που μετρά ήδη πάνω από μια δεκαετία. Με εκκίνηση αυτής της συνεργασίας το 2012, εν όψει της μετέπειτα μεταφοράς του οργανισμού, το 2017, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η διαχρονική υποστήριξη του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ έχει καλύψει πλέον μια πληθώρα πρωτοβουλιών, συνολικού ύψους €39.000.000 -συμπεριλαμβανομένης της νέας δωρεάς. Επιπλέον, η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ και οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που σχεδίασε ο Renzo Piano, θέλουμε να πιστεύουμε πως έχουν συνεισφέρει ώστε η ΕΛΣ να οδηγηθεί προς μια νέα εποχή. Είναι πάντοτε τιμή μας να μπορούμε να συμβάλουμε στις διαρκείς προσπάθειες για εξέλιξη του οργανισμού που καταβάλλει όλη η ομάδα της ΕΛΣ, υπό την ηγεσία του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή, Γιώργου Κουμεντάκη.

Με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε ευτυχείς που έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω το όραμά της για ενισχυμένη εξωστρέφεια, πρωτίστως στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και στο διεθνές στερέωμα. Η εκτός συνόρων παρουσία της ΕΛΣ έχει ήδη σημειώσει δυναμική εκκίνηση και, με την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών που αποτελούν επίσης μέρος της νέας δωρεάς, προσβλέπουμε στην περαιτέρω αναγνώριση του έργου και της αξίας της Εθνικής μας Λυρικής Σκηνής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, σε συνεργασία πάντα με την ΕΛΣ, και με γνώμονα την οικονομική της ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, εισάγουμε σε αυτήν τη δωρεά την πρακτική των matching funds, σύμφωνα με την οποία η ΕΛΣ θα αναζητήσει μέρος των πόρων της από χρηματοδοτικές πηγές εκτός Ελλάδας, τις οποίες στη συνέχεια το ΙΣΝ θα συμπληρώσει με δικούς του πόρους, διευρύνοντας έτσι το πλαίσιο των υποστηρικτών της».

Από την πλευρά του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης μίλησε αναλυτικά για το πολυσυλλεκτικό -ευρείας απεύθυνσης- πρόγραμμα 2024/25 με υπότιτλο «Υπερβαίνοντας τα Όρια» και τόνισε τη σημασία της συνεχιζόμενης υποστήριξης του ΙΣΝ, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Με την πολύτιμη στήριξη της δωρεάς του ΙΣΝ κατά τα έτη 2019-2023, η ΕΛΣ κατάφερε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της και να δημιουργήσει μια αναγνωρίσιμη καλλιτεχνική ταυτότητα, απευθυνόμενη πλέον στο παγκόσμιο κοινό, είτε από τις εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), είτε από το διαδικτυακό της κανάλι, την GNO TV. Είμαστε ευγνώμονες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την τόσο δημιουργική συμπόρευση, την κατανόηση, τη συνύπαρξη […]. Θα ήθελα εκ μέρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Ανδρέα Δρακόπουλο και τους συνεργάτες του στο ΙΣΝ για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς της ΕΛΣ».

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)