Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ένα «σκιώδες τραπεζικό δίκτυο» υποστήριξης του Ιράν

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ένα «σκιώδες τραπεζικό δίκτυο» υποστήριξης του Ιράν

Εισαγωγικό κείμενο

Σε νέες κυρώσεις προς 50 φυσικά και νομικά πρόσωπα στο Χονγκ Κονγκ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στα Marshall Islands προχώρησε πρόσφατα το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Τα εν λόγω φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον, αποτελούν μέρος ενός εκτεταμένου «σκιώδους τραπεζικού» δικτύου που χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Άμυνας και Διοικητικής Μέριμνας των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν και τους Φρουρούς της Επανάστασης, προκειμένου να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ουσιαστικά το εν λόγω δίκτυο, σύμφωνα με το OFAC, εμπλέκεται στην πώληση ιρανικού πετρελαίου και πετροχημικών και τα έσοδα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση ενεργειών οργανώσεων όπως οι Χούθι αλλά και για μεταφορές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία.

Μεταξύ άλλων μέτρων, οι κυρώσεις στερούν από τα φυσικά και νομικά πρόσωπα την πρόσβαση σε οποιοδήποτε περιουσιακό ή χρηματοοικονομικό στοιχείο που κατέχουν στις ΗΠΑ και εμποδίζουν τις αμερικανικές εταιρείες και τους πολίτες να συνεργάζονται μαζί τους.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)