Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

«Πριγκίπισσα Ελισάβετ»: Το πρώτο τεχνητό νησί ενέργειας στον κόσμο

«Πριγκίπισσα Ελισάβετ»: Το πρώτο τεχνητό νησί ενέργειας στον κόσμο

Εισαγωγικό κείμενο

Στα ανοικτά της βελγικής ακτής, στην περιοχή των αιολικών πάρκων Princess Elisabeth, πρόκειται να υλοποιηθεί ένα σημαντικό έργο: η κατασκευή του πρώτου τεχνητού νησιού ενέργειας στον κόσμο. Αυτή η κατασκευή θα καλύπτει περίπου πέντε στρέμματα πάνω από το νερό, ενώ η ηλεκτρική υποδομή θα εκτείνεται σε περίπου έξι στρέμματα.

Το νησί «Πριγκίπισσα Ελισάβετ» θα είναι ο πρώτος χώρος που θα ενσωματώνει τόσο την τεχνολογία άμεσου ρεύματος (HVDC) όσο και εναλλασσόμενου ρεύματος (HVAC), εκμεταλλευόμενος την υψηλή τάση για να διαχειριστεί την ενέργεια από τα αιολικά πάρκα στη ζώνη 3,5 GW. Θα λειτουργεί επίσης ως κέντρο διασύνδεσης με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία μέσω των διασυνδέσεων Nautilus και TritonLink. Αυτό το εγχείρημα θα επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και ταυτόχρονα μειώνοντας την εξάρτηση από άλλες, λιγότερες βιώσιμες, πηγές ενέργειας.

Η προμήθεια των υποθαλάσσιων καλωδίων έχει ανατεθεί σε δύο ομάδες, μία αποτελούμενη από τις εταιρείες DEME και Hellenic Cables της Ελλάδας και μία από τις Jan De Nul και LS Cable & System της Νότιας Κορέας. Η Hellenic Cables θα κατασκευάσει καλώδια συνολικού μήκους 165 χλμ., τα οποία θα παραχθούν στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα και η εγκατάστασή τους προγραμματίζεται για το 2027.

Η κατασκευή των υποσταθμών θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2025 και η εγκατάσταση στο νησί αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2029, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)