Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Οι δέκα άξονες προτεραιότητων για τις μεταφορές στην Ελλάδα

Οι δέκα άξονες προτεραιότητων για τις μεταφορές στην Ελλάδα

Εισαγωγικό κείμενο

Η αποτελεσματική προώθηση των εν εξελίξει έργων, ο ρεαλιστικός σχεδιασμός νέας δέσμης έργων, η ενίσχυση της ασφάλειας των «πράσινων» υποδομών και των μεταφορών, η βελτίωση της ποιότητας των έργων και των υπηρεσιών, η ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης αστικής κινητικότητας και, εν τέλει, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη αποτελούν την στρατηγική στόχευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, «εργαζόμαστε, μεθοδικά, συνετά και υπεύθυνα, επιτυγχάνοντας αρκετούς από τους στόχους που είχαμε θέσει».

Ο υπουργός ανέλυσε τους δέκα άξονες προτεραιοτήτων, όπου, όπως είπε, έχουν επιτευχθεί σήμερα σημαντικά, μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα.

Συνοπτικά, οι άξονες που ανέλυσε ο κ. Σταϊκούρας είναι:

Πρώτος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η υλοποίηση «εμβληματικών έργων» υποδομής, όπως αυτοκινητοδρόμους, το Μετρό Θεσσαλονίκης, η βασική γραμμή του οποίου θα παραδοθεί φέτος τον Νοέμβριο και η γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας. Ως προς το τελευταίο, ο μετροπόντικας «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό, και αναμένεται να ολοκληρώσει τα περίπου 5 χλμ. μέχρι το τέλος του 2025. Ο μετροπόντικας «Νίκη» κάνει τη διάνοιξη 7,1 χλμ. από τη Βεΐκου επίσης προς τον Ευαγγελισμό, και προβλέπεται να έχει υλοποιήσει τις εργασίες μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2026.

Δεύτερος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η δρομολόγηση πολλών μικρότερων έργων, σε όλη την επικράτεια, κυρίως κτιριακά τους τομείς της δικαιοσύνης, της εκπαίδευσης και της ασφάλειας.

Τρίτος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η αναβάθμιση του παρεχόμενου έργου των αστικών συγκοινωνιών, μέσω της ανανέωσης του στόλου των οχημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα έως το τέλος του 2025, θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας επιπλέον 300 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Τέταρτος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η αναβάθμιση και αναδιάταξη του συστήματος, των υποδομών και της οργάνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Πέμπτος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλία, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Έκτος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η αναβάθμιση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Έβδομος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Όγδοος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης.

Ένατος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η υλοποίηση αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων.

Δέκατος Άξονας Προτεραιοτήτων: Η ψηφιοποίηση εργασιών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)