Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Και αν καταργηθεί το tonnage tax στη Γαλλία;

Και αν καταργηθεί το tonnage tax στη Γαλλία;

Εισαγωγικό κείμενο

Πεδίο διενέξεων αποτελεί ο φόρος χωρητικότητας στη Γαλλία, καθώς, ενόψει των εθνικών εκλογών, τα δύο κορυφαία πολιτικά κόμματα στις δημοσκοπήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο κατάργησης του συγκεκριμένου καθεστώτος φορολογίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι με τον φόρο χωρητικότητας (tonnage tax) οι εταιρείες, αντί να φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους κέρδη, φορολογούνται με βάση το net tonnage του στόλου τους.

Tα δύο κόμματα που διεκδικούν το χρίσμα θεωρούν ότι η κατάργηση του tonnage tax θα απέφερε σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων, ωστόσο σύμφωνα με τη ReedSmith κάτι τέτοιο δεν είναι απλό. Από την άλλη, το tonnage tax έχει συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη για τη γαλλική οικονομία, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας. Το γεγονός ότι πολλές εταιρείες επιλέγουν να είναι εγκατεστημένες στη Γαλλία, λόγω του φορολογικού καθεστώτος, έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της απασχόλησης. Ακόμη, ο αριθμός των πλοίων με γαλλική σημαία έχει αυξηθεί σημαντικά, από 313 το 2017 σε 421 το 2023. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο καθεστώς φόρου χωρητικότητας, το οποίο ενθαρρύνει τις ναυτιλιακές εταιρείες να εγγράφουν πλοία στο γαλλικό νηολόγιο, αν και δεν είναι προαπαιτούμενο.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, η αρνητική στάση του ακροδεξιού ηγέτη της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, που έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, απέναντι στο tonnage tax έγκειται στις πολύ καλές σχέσεις Μακρόν και Saadé, του επικεφαλής της CMA CGM.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)