Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Έβρος: Πολιτεία και κοινωνία των πολιτών συζητούν για  την κλιματική αλλαγή

Έβρος: Πολιτεία και κοινωνία των πολιτών συζητούν για  την κλιματική αλλαγή

Εισαγωγικό κείμενο

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, με πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη μια πολυεπίπεδη και πολυσυμμετοχική διημερίδα με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία» στις 28 και 29 Ιουνίου 2024. Στόχος του συνεδρίου είναι η επαγρύπνηση και η αφύπνιση σε ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

H διημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 21, με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στη διημερίδα συμμετέχουν ειδικοί στον τομέα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της κοινωνίας των πολιτών. Η πρωτοβουλία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας απηχεί την ευαισθησία της στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η περιβαλλοντική ποικιλομορφία της Θράκης και η πολυμορφία της ανθρωπογεωγραφίας με την πολυπολιτισμική της διάσταση, σε συνδυασμό με τη δυσοίωνη συγκυρία των πρόσφατων πυρκαγιών, ενδυνάμωσε και ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο τη σκέψη για τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην περιοχή αυτή.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, που στηρίζει σταθερά τη γενέτειρα του μεγάλου ευεργέτη και ιδρυτή του με διάφορες πρωτοβουλίες, δηλώνει «παρών» και στον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της ανάληψης δράσεων για το κλίμα και άρα για τη ζωή και το μέλλον των νέων του ακριτικού Έβρου, βασικό προαπαιτούμενο για μία βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία της Θράκης. Μέσα από δεκάδες δράσεις, το Ίδρυμα συνεισφέρει στην ποιοτική εκπαίδευση της νέας γενιάς και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για έναν κόσμο με λιγότερες ανισότητες, πρόκληση την οποία θέτουν πλέον σε κίνδυνο οι κλιματικές αλλαγές.

Στόχος του συνεδρίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ευρείες επιρροές της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνον για τις περιβαλλοντικές αλλά και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Ταυτόχρονα, επιδίωξη του συνεδρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία για τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην επιστήμη, την πολιτική και τους πολίτες, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις προκλήσεις της Θράκης στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της τοπικής κοινωνίας, των δήμων, των υποδομών και των παραγωγικών τομέων της οικονομίας.

Σε όλες του τις εκφάνσεις, επιστημονικές και κοινωνικές, το συνέδριο προωθεί δημιουργικό και καινοτόμο περιεχόμενο, με το οποίο φιλοδοξεί να αφήσει το αποτύπωμά του στον επιστημονικό και κοινωνικό βίο. Η κάθε ενότητα του συνεδρίου επικεντρώνεται σε διαφορετικά ζητήματα που θέτει η κλιματική αλλαγή, όπως ο ρόλος των νέων στη δίκαιη μετάβαση, η συμβολή των νέων τεχνολογιών στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των δασών, των υδάτινων πόρων και των φυσικών καταστροφών. Το συνέδριο θα εστιάσει επίσης σε δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά.

Credits: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Κ. Σακελλαροπούλου: «Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θράκη αισθάνομαι την ιδιαιτερότητά της»

«Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θράκη, τον τόπο καταγωγής μου, αισθάνομαι την ιδιαιτερότητά της. Το μοναδικό αποτύπωμα που φέρει ως τόπος πολιτισμού, συνύπαρξης και ηθικής δύναμης. Το σπάνιο ηθικό κάλλος αυτής της ξεχωριστής γέφυρας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και το υψηλό της φορτίο για τον Ελληνισμό. Το βάρος της που συγκεντρώνει και εκπέμπει μια διδακτική ιστορία», ανέφερε αρχικά στον χαιρετισμό της η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Αναφερόμενη εκ νέου στον τόπο καταγωγής της, η ΠτΔ τόνισε ότι πρόκειται για «επικράτεια που χαρακτηρίζεται από τους ανοικτούς της ορίζοντες και την αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε κοινότητες διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης. Εδώ διδάχτηκα από παιδί ότι ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα ή άλλη διάκριση, είναι με την καρδιά σου που θα γνωρίσεις τον γείτονα, τον συνάνθρωπο, τον άλλο. Αυτό που σήμερα αποκαλούμε συμπεριληπτική κοινωνία».
Έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι η Θράκη βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, μιας από τις μεγάλες απειλές της εποχής μας.

«Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στον Έβρο, κυρίως στο δάσος της Δαδιάς, είναι το καταστροφικό και θλιβερό αποτύπωμα μιας ανθρωπογενούς κρίσης με πολύπλευρες συνέπειες στο φυσικό οικοσύστημα και την οικονομία της περιοχής».

Στην έκτακτη αυτή ανάγκη, «η καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης και η οικολογική ευαισθησία και ετοιμότητα δεν αποτελούν απλώς μια ακόμη μόδα της εποχής, αλλά συγκροτούν τον πυρήνα μιας νέας πολιτικής θέσης και στάσης. Η φύση είναι η περιουσία μας και οφείλουμε να την προστατεύουμε και να τη συντηρούμε, για να μπορέσουν να την απολαύσουν και οι επόμενες γενιές», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.

Credits: ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης: «Μέσα σε αυτήν την κρίση, υπάρχει και ελπίδα»

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης τόνισε ότι «το συνέδριο αυτό αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για να συναντηθούν επιστήμονες, πολιτικοί, και πολίτες, και να ανταλλάξουν ιδέες και γνώσεις. Η Θράκη, με τις ιδιαίτερες κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες της, είναι ένας σημαντικός τόπος για να διεξαχθούν τέτοιες συζητήσεις και να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή.

»Σκοπός του συνεδρίου μας είναι να αναδείξουμε αυτή την ποικιλότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και την κοινωνία, παρέχοντας παράλληλα την ευκαιρία για ανάπτυξη ευρύτερων επιστημονικών συζητήσεων, εμπνευσμένων από τις εισηγήσεις των διακεκριμένων προσωπικοτήτων της επιστημονικής μας κοινότητας που συμμετέχουν στο συνέδριο. Επιδιώκουμε, επίσης, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους σχετικά με τις εκτεταμένες επιρροές της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και σε κάθε οργανωμένη κοινωνία.

»Με την ενεργή συμμετοχή και τη δέσμευση όλων μας, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Γιατί μέσα σε αυτήν την κρίση, υπάρχει και ελπίδα. Η ελπίδα έγκειται στην αποφασιστικότητα και τη δέσμευση για αλλαγή. Μπορούμε να αναλάβουμε δράση, τώρα».

Credits: ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Καθ. Ιωάννης Γκόλιας: «Οι νέοι και οι νέες αποτελούν τον καταλύτη της δίκαιης μετάβασης»

Ο Διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου καθ. Ιωάννης Γκόλιας, συμμετέχοντας σε πάνελ,  εστιάστηκε σε σημαντικό βαθμό στον ρόλο που δύνανται και πρέπει να  διαδραματίσουν οι νέοι στη «δίκαιη μετάβαση».

«Η φωνή τους πρέπει να ακουστεί διότι πρέπει να αφουγκραστούμε τις  ανάγκες τους και τις απόψεις τους. Η νέα γενιά είναι εκείνη που θα κληθεί να  εφαρμόσει τη δίκαιη μετάβαση», τόνισε ο κ. Γκόλιας.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό, τόνισε, θα μπορούσαν να λάβουν χώρα κάποια  συμβούλια με τη συμμετοχή των νέων. Πέραν αυτού, θα μπορούσε να εξεταστεί η  δημιουργία οργανώσεων, των οποίων ο ρόλος θα είναι να εκφράζουν τις θέσεις των νέων αναφορικά με τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δημιουργία συμβουλίων τα οποία θα  απαρτίζονται από νέους και τα οποία θα συμμετέχουν σε δημοτικά συμβούλια  μεγάλων πόλεων, νομών ή ακόμα και περιφερειών.

«Το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής ανθεκτικότητας είναι ένα  θέμα που αφορά όλες τις γενιές. Ωστόσο, εάν οι νέες γενιές δεν αναλάβουν τα ηνία  με στόχο την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών, θεωρώ ότι η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε προτεινόμενης λύσης καθίσταται αμφίβολη», κατέληξε.

Credits: ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)