Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Το παράδοξο τρίγωνο κυρώσεων, σκοτεινού στόλου και ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου

Το παράδοξο τρίγωνο κυρώσεων, σκοτεινού στόλου και ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ σε πλοία για την παραβίαση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν επιτύχει την απομάκρυνσή τους από τη λίστα των πλοίων μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, ωστόσο μηδαμινός είναι ο αντίκτυπος στις συνολικές ρωσικές εξαγωγές, με περισσότερα νέα πλοία να καλύπτουν το κενό.

Τα παραπάνω αναφέρει σε σχετική του ανάλυση ο κ. Δημήτρης Αραμπατζής, Risk & Compliance Analyst της MarineTraffic. Η μείωση των ροών ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη και η αύξηση των ροών προς Κίνα και Ινδία έχουν αυξήσει τα τονομίλια και τα πλοία του «σκοτεινού στόλου».

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Αραμπατζή, ο στόλος των πλοίων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις αντιπροσώπευε το 8% των τονομιλίων των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου και το 13% των εξαγωγών πριν από τις κυρώσεις. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σχεδόν στο μηδέν τους τελευταίους μήνες, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει την ικανότητα των εν λόγω πλοίων να εμπορεύονται ρωσικό πετρέλαιο. Παράλληλα, οι ρωσικές εξαγωγές έχουν αυξηθεί φέτος με την υποστήριξη του «σκοτεινού στόλου», ενώ την ίδια ώρα πλοία που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις μεταφέρουν πλέον ακόμα υψηλότερους όγκους, γεγονός που αποδεικνύει μια στρατηγική στροφή για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κυρώσεων.

Η ανάλυση των τονομιλίων των πλοίων που υπόκεινται σε κυρώσεις σε βάθος χρόνου αποκαλύπτει ότι δεν ήταν σε θέση να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού, σημειώνοντας απότομη μείωση μετά τις κυρώσεις, υπογραμμίζοντας τον άμεσο αντίκτυπο των περιορισμών. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα του ρωσικού εμπορίου πετρελαίου είναι εμφανής, καθώς τα πλοία που δεν έχουν υποστεί κυρώσεις αύξησαν τη δραστηριότητά τους, αντισταθμίζοντας την αδράνεια του στόλου που έχει υποστεί κυρώσεις.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας