Loading: News Submenu
Loading: NX Submenu
Loading: Shop Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Πόσο έτοιμες είναι 174 χώρες για την τεχνητή νοημοσύνη

Πόσο έτοιμες είναι 174 χώρες για την τεχνητή νοημοσύνη

Εισαγωγικό κείμενο

Τον νέο του δείκτη AI Preparedness Index (AIPI), με στόχο τη χαρτογράφηση και την αξιολόγηση της ετοιμότητας 174 χωρών για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), λάνσαρε πρόσφατα το ΔΝΤ.

Ο δείκτης παρακολουθεί 174 οικονομίες με βάση την ψηφιακή τους υποδομή, το ανθρώπινο κεφάλαιο, τις εργασιακές πολιτικές, την καινοτομία και το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ, τονίζει το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του.

Ενώ η ΤΝ μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα, να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να αυξήσει τα εισοδήματα, θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περικοπές εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και να διευρύνει την ανισότητα, τονίζει το ΔΝΤ. Ενδεικτικά, έρευνα του ΔΝΤ τον Ιανουάριο έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το 33% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, το 24% στις αναδυόμενες οικονομίες και το 18% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα. «Στον αντίποδα, η ΤΝ φέρνει τεράστιες δυνατότητες για την ενίσχυση της παραγωγικότητας των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, για τις οποίες μπορεί να αποτελέσει συμπληρωματικό εργαλείο, και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ακόμα και νέων βιομηχανιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι ισχυρότερες οικονομίες είναι καλύτερα εφοδιασμένες για την υιοθέτηση της ΤΝ έναντι των οικονομικά ασθενέστερων οικονομιών.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)