Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ρεκόρ αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με φόντο την ηλιακή ενέργεια

Ρεκόρ αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη με φόντο την ηλιακή ενέργεια

Εισαγωγικό κείμενο

Ρεκόρ αρνητικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε φέτος η Ευρώπη λόγω της αναντιστοιχίας ζήτησης και προσφοράς, καθώς η παραγωγή ηλιακής ενέργειας εκτοξεύεται στα ύψη, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη μετατόπιση των επενδύσεων σε αναγκαίες λύσεις αποθήκευσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης κατέγραψε μηδενικές ή αρνητικές τιμές-ρεκόρ για αριθμό ωρών το α΄ πεντάμηνο του 2024.

Αν και η αυξημένη παραγωγή υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας έχει επίσης παίξει κάποιο ρόλο για την υπερπροσφορά στην αγορά ενέργειας, υπερδιπλασιάστηκε, μεταξύ 2019 και 2023, και η ηλιακή ισχύς στα 263 GW, σύμφωνα με στοιχεία της SolarPower Europe.

Το αποτέλεσμα είναι, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, να υπάρχει πτώση των τιμών όταν η ζήτηση φτάνει στο χαμηλότερο σημείο μέσα στην ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ότι η αποθήκευση ενέργειας θα χρειαστεί να υπερτριπλασιαστεί από το 2022 έως το 2030, για να συμβαδίζει με τις προβλέψεις για συμμετοχή 69% από ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της σύστημα μέχρι τότε, ενώ και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) τόνισε σε ετήσια έκθεσή του την επείγουσα ανάγκη για αποθήκευση της ενέργειας.

Αναφορικά με τις εναλλακτικές λύσεις, εκτός από την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες, άλλες επιλογές, όπως τα έξυπνα δίκτυα και οι μετρητές με τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους καταναλωτές στη βελτιστοποίηση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)