Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Η τεχνητή νοημοσύνη, σύμμαχος της «πράσινης» ναυτιλίας

Η τεχνητή νοημοσύνη, σύμμαχος της «πράσινης» ναυτιλίας

Εισαγωγικό κείμενο

Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 47 εκατ. τόνους ετησίως, με την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης στη ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με μελέτη της ναυτιλιακής startup Orca AI.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του Reuters, η χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για ελιγμούς και απόκλιση της διαδρομής από θαλάσσιους στόχους υψηλού κινδύνου, όπως πλοία, σημαδούρες και θαλάσσια θηλαστικά, προειδοποιώντας το πλήρωμα σε πραγματικό χρόνο.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) στοχεύει στη μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2030, στόχος που απειλείται από τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Βραχυπρόθεσμα, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα μέλη του πληρώματος στη γέφυρα, ενώ όσοι βρίσκονται στη γέφυρα θα έχουν μειωμένο φόρτο εργασίας και εστιασμένη την προσοχή τους στην αντιμετώπιση πολύπλοκων θεμάτων πλοήγησης, βελτιστοποιώντας τις συνθήκες του ταξιδιού και μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Orca AI, Γιάρντεν Γκρος. Και πρόσθεσε ότι: «Μακροπρόθεσμα, θα ανοίξει την πόρτα στην πλήρως αυτόνομη ναυτιλία».

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη ναυτιλία εκτιμάται ότι έφτασαν τους 858 εκατ. τόνους το 2022, σημειώνοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)