Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Δεδομένα ισχύος για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Δεδομένα ισχύος για τον τουρισμό στην Ελλάδα

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Σε ανοδική πορεία κινείται ο ελληνικός τουρισμός καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το α΄ τετράμηνο του 2024 οι εισπράξεις έχουν ενισχυθεί κατά 22%.

Ειδικότερα το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό κατά 22%, καθώς οι αυξήσεις ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 20% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αντίθετα, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023, λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) διευρύνθηκε, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 7,4 δισ. ευρώ.

Αύξηση κατά 1,1 δισ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών στο α΄ τετράμηνο (Ιανουάριος – Απρίλιος) του έτους αγγίζοντας τα 6,8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αντανακλά την μείωση των εξαγωγών κατά 5,7% (7,2% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,5% (6,2% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 3,5%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές αύξηση κατά 7,9% ( 6% και 8,7% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ: Με νέα επένδυση στηρίζει τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας

Η υιοθέτηση των αρχών της βιωσιμότητας αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για την αειφόρο ανάπτυξη και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η Δ. Κορωνάκης ΑΒΕΕ αναγνωρίζοντας…

Τα πλοία διπλού καυσίμου, ολοένα δημοφιλέστερη επιλογή;

Σταθερά βήματα προς ένα πιο πράσινο αύριο συνεχίζει να πραγματοποιεί η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, καθώς ολοένα και περισσότερα πλοία είναι εξοπλισμένα με μηχανές διπλού…

Η «χρυσή εποχή» του LNG ξεκινά;

Σε νέα εποχή αναμένεται να εισέλθει η παγκόσμια αγορά LNG ελέω ολοκλήρωσης τόσο ναυπηγήσεων πλοίων όσο και έργων υποδομών. Ειδικότερα, βάσει σχετικής ανάρτησης της…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024