Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ασιατική μάχη στις εισαγωγές LNG

Ασιατική μάχη στις εισαγωγές LNG

Εισαγωγικό κείμενο

Οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας αυξήθηκαν τον Μάιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές LNG της χώρας αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 5,6% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 4,87 εκατ. τόνους. Όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, μειώθηκαν σε σύγκριση με τον φετινό Απρίλιο, οπότε εισήχθησαν 5,28 εκατ. τόνοι LNG, σημειώνοντας αύξηση 16,7% σε ετήσια βάση.

Επίσης, οι εισαγωγές LNG της Ιαπωνίας μειώθηκαν 8% (64,8 εκατ. τόνους) κατά την περίοδο Απριλίου 2023-Μαρτίου 2024, ενώ οι εισαγωγές άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν κατά 13,4% (98,1 εκατ. τόνους).

Από την άλλη, τον Μάιο, η Κίνα εισήγαγε περί τους 6,57 εκατ. τόνους LNG, δηλαδή περίπου 1,7 εκατ. τόνους περισσότερους από την Ιαπωνία. Τον Ιανουάριο-Μάιο του τρέχοντος έτους, η Κίνα εισήγαγε 32,42 εκατ. τόνους LNG, σημειώνοντας αύξηση 18,1% σε ετήσια βάση.

Η Κίνα ωστόσο ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε ο κορυφαίος εισαγωγέας LNG στον κόσμο πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές LNG της Κίνας αυξήθηκαν κατά 12,6% (71,32 εκατ. τόνους) την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου και η χώρα εισήγαγε περίπου 5,17 εκατ. τόνους LNG περισσότερο από την Ιαπωνία το 2023.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)