Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη μονάδα βιομεθανίου στην Ελλάδα

Εισαγωγικό κείμενο

Τη σημασία του βιομεθανίου ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, τις δυνατότητες και τις προκλήσεις παραγωγής του στην Ελλάδα, ανέδειξε ημερίδα με θέμα «Καινοτόμες οδοί παραγωγής βιομεθανίου στην Ευρώπη». Την ημερίδα διοργάνωσε την Πέμπτη 20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και η «Βιοαέριο Λαγκαδά Α.Ε.», στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος Biomethaverse.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, υπεύθυνος παραρτημάτων Πτολεμαΐδας και Αθήνας, Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, επισήμανε ότι, «μπορείς να έχεις ενέργεια όταν έχεις ήλιο ή όταν φυσάει ο άνεμος, αλλά μπορεί να έχεις και περίσσεια ενέργεια και οι τρόποι αξιοποίησης αυτής της ενέργειας, είναι αφενός μεν οι γνωστές μέθοδοι για την αποθήκευση ενέργειας, αλλά και μία εξαιρετική περίπτωση είναι και το βιομεθάνιο που μπορεί να παίξει ένα ρόλο ενεργειακού φορέα».

Ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης μονάδας παραγωγής βιοαερίου, γεωπόνος Βασίλης Τζιάκας, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «με το που θα βγει το νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο, ως επιχείρηση, είμαστε έτοιμοι για την επέκταση της μονάδας μας, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε τα κίνητρα που θα δοθούν τόσο για την μετατροπή της μονάδας σε μονάδα βιομεθανίου, όσο και των κινήτρων στην τιμή πώλησης του βιομεθανίου, για να γίνουμε από τις πρώτες μονάδες που θα παράξουν βιομεθάνιο στην Ελλάδα».

«Οι τεχνολογίες παραγωγής βιομεθανίου είναι θερμοκαταλυτικές και βιολογικές», διευκρίνισε ο Δημήτριος-Σωτήριος Κουρκούμπας, υπεύθυνος του έργου BIOMETHAVERSE και συντονιστής δράσεων ΕΚΕΤΑ και εξήγησε πως, στόχος είναι η παραγωγή βιομεθανίου με χαμηλό κόστος και υψηλή παραγωγικότητα, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες.

«Όλη η βιομάζα περιέχει οργανικό περιεχόμενο και μπορεί να είναι τα οργανικά απόβλητα, υπολείμματα του αγροδιατροφικού τομέα και της βιομηχανίας τροφίμων, έπειτα από αναερόβια χώνευση. Πρόκειται για μία διεργασία κατά την οποία τα βακτήρια μετατρέπουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες σε λιπίδια και σε βιοαέριο», σημείωσε ο χημικός MSc, τεχνικός υπεύθυνος στην Qlab Θεμιστοκλής Σφέτσας.

Στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου που θα διέπει τους κανόνες εμπορίας και διάθεσης βιομεθανίου, ωστόσο εκκρεμεί η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου κάτι το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σφέτσα, αναμένεται να γίνει άμεσα.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)