Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Βασιλεία ΙΙΙ: Η Ευρώπη ακολουθεί κατά πόδας τις ΗΠΑ

Βασιλεία ΙΙΙ: Η Ευρώπη ακολουθεί κατά πόδας τις ΗΠΑ

Εισαγωγικό κείμενο

Η ΕΕ θα αναβάλει κατά ένα έτος την εφαρμογή βασικών διατάξεων των ‒μετά την κρίση‒ τραπεζικών μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας ότι οι αναμενόμενες καθυστερήσεις των ΗΠΑ στην εφαρμογή της Βασιλείας θα θέσουν σε μειονεκτική θέση τους δανειστές στην Ευρώπη.

Η κίνηση αυτή, υπέρμαχος της οποίας είναι η Γαλλία, εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες για την εφαρμογή της λεγόμενης δέσμης μέτρων της Βασιλείας ΙΙΙ, μιας φιλόδοξης αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις τράπεζες και συμφωνήθηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και την οποία η ΕΕ σχεδίαζε να ολοκληρώσει έως το 2025.

Καθώς διαφαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν ένα πιο ευέλικτο χρονοδιάγραμμα για το λεγόμενο «Basel Endgame», η ΕΕ ακολουθεί κατά πόδας, έχοντας αποφασίσει να αναβάλει τη «θεμελιώδη αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών» (FRTB) για τον Ιανουάριο του 2026.

Την κίνηση ουσιαστικά επιβεβαίωσε στους Financial Times η Μαρέιντ Μαγκίνες, Ευρωπαία Επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες, τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα και την Ένωση Κεφαλαιαγορών. Συγκεκριμένα, η ίδια ανέφερε στους FT ότι: «Ελπίζω ότι οι ΗΠΑ και άλλες δικαιοδοσίες θα υιοθετήσουν τα πρότυπα πιστά και γρήγορα».

Η απόφαση της ΕΕ πιθανόν να φέρει χαμόγελα στους μεγάλους δανειστές εντός της Ευρωζώνης, οι οποίοι εδώ και καιρό έκαναν έκκληση για καθυστέρηση εφαρμογής των κανόνων, υποστηρίζοντας ότι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα τους έθεταν σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τις αμερικανικές και βρετανικές τράπεζες.

Ο πρόεδρος Μακρόν πρόσφατα κάλεσε την ΕΕ να «αναθεωρήσει την εφαρμογή» της Βασιλείας ΙΙΙ, δεδομένου ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο που την εφαρμόζει».

Σύμφωνα πάντως με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εναπομείναν πακέτο εφαρμογής της Βασιλείας θα εφαρμοστεί από το 2025, όπως ήταν προγραμματισμένο.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)