Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Με ιαπωνική υπογραφή η εφαρμογή τεχνολογίας ιστίου σε πλοία

Με ιαπωνική υπογραφή η εφαρμογή τεχνολογίας ιστίου σε πλοία

Εισαγωγικό κείμενο

Σε μια σημαντική ανακοίνωση για την προώθηση λύσεων που αξιοποιούν την αιολική ενέργεια προχώρησε η Tsuneishi Shipbuilding Co. Ltd. με την εμπορευματοποίηση του «άκαμπτου ιστίου» (Rigid Sail). Η καινοτόμος αυτή λύση για την εξοικονόμηση κατανάλωσης καυσίμου αναπτύσσεται σε συνεργασία με τη Mitsui E&S Shipbuilding Co. Ltd. και τα εργαστήρια Akishima (Mitsui Zosen).To «άκαμπτο ιστίο» έχει σχήμα φτερού αεροπλάνου, που του επιτρέπει να διατηρεί τον αεροδυναμικό του χαρακτήρα ανεξάρτητα από τις συνθήκες ανέμου, οδηγώντας ταυτόχρονα στην καλύτερη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Η προωθητική ισχύς που παράγεται από το ιστίο μειώνει σημαντικά την κατανάλωση καυσίμου και επομένως τις εκπομπές αέριων ρύπων του θερμοκηπίου.

Η Tsuneishi Shipbuilding συντονίζει το αναπτυξιακό έργο, σχεδιάζει και κατασκευάζει τον εξοπλισμό, ενώ η Μitsui E&S Shipbuilding μελετά το σύστημα ελέγχου και το σχήμα του ιστίου. Τα εργαστήρια Akishima, με τη βοήθεια εργαλείων υπολογιστικής ρευστομηχανικής, αξιολογούν την απόδοσή του σε διάφορες συνθήκες ανέμου και πλεύσης.

Η ενσωμάτωση του άκαμπτου ιστίου σε πλοίο σχεδιάζεται για το 2026 και η έναρξη εμπορευματοποίησής του για το 2027. Στο πλαίσιο ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, η Tsuneishi Shipbuilding, σε συνεργασία με τα εργαστήρια Akishima, υπόσχεται να συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλίας.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024