Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Κρουαζιερόπλοια: Η ηλεκτρική ενέργεια έφτασε στο λιμάνι του Μαϊάμι

Κρουαζιερόπλοια: Η ηλεκτρική ενέργεια έφτασε στο λιμάνι του Μαϊάμι

Εισαγωγικό κείμενο

Ένα νέο ορόσημο έλαβε χώρα πρόσφατα στο λιμάνι του Μαϊάμι, καθώς για πρώτη φορά κρουαζιερόπλοιο της Carnival Cruise Line έλαβε ηλεκτρική ισχύ από τη στεριά.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κρουαζιέρας στον κόσμο έχει θέσει στόχο έως το 2030 την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τη στεριά στα ελλιμενισμένα πλοία της.

Το λιμάνι του Μαϊάμι καθίσταται πλέον το πρώτο σημαντικό λιμάνι κρουαζιέρας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ που παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρικής ενέργειας από τη στεριά σε πέντε θέσεις κρουαζιερόπλοιων.

Το 67% του στόλου της Carnival Corporation διαθέτει την υποδομή για να συνδέεται με παροχές ρεύματος στη στεριά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εν λόγω εταιρεία κρουαζιέρας διαθέτει διπλάσιο αριθμό πλοίων με τη συγκεκριμένη δυνατότητα από τις παροχές που υπάρχουν στα λιμάνια με τέτοια υποδομή.

«Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τη στεριά για την τροφοδοσία των ελλιμενισμένων πλοίων μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος», δήλωσε ο Josh Weinstein, διευθύνων σύμβουλος της Carnival Corporation & plc.

Η ηλεκτροδότηση των ελλιμενισμένων πλοίων από τη στεριά δίνει τη δυνατότητα να σταματούν τις μηχανές τους και να συνδέονται με το τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο για τις απαιτούμενες λειτουργίες τους. Η χρήση ενέργειας από τη στεριά μπορεί να μειώσει τις συνολικές εκπομπές έως και 98%, ανάλογα με το μείγμα καυσίμων.

Ήδη τα δύο τρίτα του στόλου της Carnival Corporation, δηλαδή 64 κρουαζιερόπλοια, διαθέτουν υποδομή για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τη στεριά, ενώ τρία επιπλέον πλοία θα εξοπλιστούν μέσα στη χρονιά με ανάλογη υποδομή. Επίσης, η εταιρεία έχει συμφωνήσει με την εταιρεία τεχνολογίας ABB Group για την εγκατάσταση τα επόμενα χρόνια ακόμα 30 shore power connections στα κρουαζιερόπλοια της Carnival Corporation.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)