Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Αναθέρμανση των εμπορικών δεσμών Κίνας-Αυστραλίας

Αναθέρμανση των εμπορικών δεσμών Κίνας-Αυστραλίας

Εισαγωγικό κείμενο

Σε επίπεδα-ρεκόρ έφτασε πέρυσι το εμπόριο της Αυστραλίας με την Κίνα, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών αναθερμάνθηκαν μετά τη διαμάχη μεταξύ τους, που πυροδότησε η πανδημία Covid-19.

Πιο αναλυτικά, το εμπόριο της Αυστραλίας με την Κίνα ανήλθε στα 219 δισ. δολάρια Αυστραλίας (145 δισ. δολάρια ΗΠΑ) το 2023, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ σημειωθεί. Το 2019, δηλαδή έναν χρόνο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας και την επιβολή των κινεζικών δασμών και κυρώσεων, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών είχε ανέλθει στα 168 δισ. δολάρια Αυστραλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της αυστραλιανής κυβέρνησης.

Τη σημασία της διατήρησης των εμπορικών δεσμών μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας σηματοδοτεί και η τετραήμερη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang στη χώρα, που περιλαμβάνει επισκέψεις σε περιοχές εξορύξεων αλλά και οινοποίησης της Αυστραλίας.

Η αναθέρμανση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και η σημασία τους για την οικονομία της Κίνας οφείλεται, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, κυρίως στην αύξηση των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος (το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της Αυστραλίας).

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)