Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

15 ναυτιλιακοί οργανισμοί καταδικάζουν τις επιθέσεις στα πλοία «Tutor» και «Verbena»

15 ναυτιλιακοί οργανισμοί καταδικάζουν τις επιθέσεις στα πλοία «Tutor» και «Verbena»

Εισαγωγικό κείμενο

Με αγωνία και βαθιά θλίψη παρακολουθεί η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα μετά και την τραγική απώλεια ναυτικού του Tutor το οποίο είχε δεχτεί επίθεση με drone την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο αυτό 15 ναυτιλιακοί οργανισμοί με κοινή τους ανακοίνωση καταδικάζουν «απερίφραστα αυτές τις επιθέσεις που αντιβαίνουν άμεσα στη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι είναι τραγικό αθώοι ναυτικοί να δέχονται επιθέσεις την ώρα του καθήκοντος το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. «Αυτή είναι η δεύτερη θανατηφόρα επίθεση κατά την οποία οι ναυτικοί μας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο γεωπολιτικών συγκρούσεων. «Τρεις ναυτικοί έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους όταν το True Confidence δέχθηκε επίθεση νωρίτερα φέτος. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέλη του πληρώματος του Galaxy Leader και του MSC Aries που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτα».

Οι ναυτιλιακοί οργανισμοί καταδικάζουν επίσης με έντονο τρόπο την επίθεση στο πλοίο Verbena την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένας ναυτικός να τραυματιστεί σοβαρά. «Καλούμε τα κράτη που έχουν επιρροή στην περιοχή να προστατεύσουν τους αθώους ναυτικούς μας και για την ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγουν οι 15 ναυτιλιακοί οργανισμοί: «Ελπίζουμε ότι κατά τη φετινή Ημέρα του Ναυτικού, την Τρίτη 25 Ιουνίου, ο κόσμος θα αφιερώσει ένα λεπτό για να αναγνωρίσει την τεράστια συμβολή των ναυτικών στην παγκόσμια οικονομία και τις άδικες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στην Ερυθρά Θάλασσα και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Την ανακοίνωση προσυπογράφουν οι: Asian Shipowners’ Association (ASA), BIMCO, CLIA, ECSA, InterManager, INTERCARGO, INTERTANKO, International Association of Ports and Harbors (IAPH), International Chamber of Shipping, International Federation of Shipmasters’ Associations (IFSMA), International Maritime Employers’ Council (IMEC), International Maritime Pilots’ Association (IMPA), International Parcel Tankers Association (IPTA) , FONASBA, World Shipping Council (WSC).

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)