Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Τα δεδομένα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Τα δεδομένα για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Email
LinkedIn
Facebook
X

Για τις εξελίξεις αναφορικά με την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενημέρωσε ο ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι το έργο θα άρει οριστικά και με βιώσιμους όρους την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Διαχειριστής:

– Στο πεδίο της κατασκευής, ο ανάδοχος των καλωδιακών τμημάτων Nexans έλαβε από την Επιτροπή Χορήγησης Αδειών Ερευνών Θαλάσσης (ΕΧΑΕΘ), το «πράσινο» φως προκειμένου να ξεκινήσει τις έρευνες βυθού. Το πλοίο για λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας θα ξεκινήσει άμεσα τη χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου να επιλεγεί η βέλτιστη διαδρομή για το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη.

– Στο πεδίο της χρηματοδότησης, συμφωνήθηκε μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του κρατικού ταμείου των Ηνωμένων Πολιτειών DFC να σταλούν άμεσα οι προτεινόμενοι όροι χρηματοδότησης (term sheet) του έργου, σε συνέχεια της επιστολής προθέσεων (LoI) που είχε απευθύνει πρόσφατα στον Φορέα Υλοποίησης. Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται πολύ κοντά στο να έχει προτεινόμενους όρους χρηματοδότησης και από ελληνικές εμπορικές τράπεζες, ενώ συνεχίζει τους κύκλους επαφών με ενδιαφερόμενους επενδυτές για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Επίσης, ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την τεχνική και οικονομική αξιολόγηση του έργου, προκειμένου να συμμετέχει στην χρηματοδότησή του.

– Στο πεδίο της ενημέρωσης των παραγωγικών φορέων της Κύπρου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είχε την Πέμπτη 14 Ιουνίου, αναλυτική συζήτηση με την κυπριακή Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για τα οφέλη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους Επαγγελματικών Συνδέσμων και άλλων Οργανωμένων Συνόλων – Μελών του ΟΕΒ, περιλαμβανομένων και του Συνδέσμου Αγοράς Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΑΗ), παρουσιάστηκαν εκτενώς τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρικής διασύνδεσης έναντι του σεναρίου ανάπτυξης της Κύπρου ως απομονωμένου ενεργειακού συστήματος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους-οφέλους (CBA) που παρουσίασαν οι μελετητές – σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Κύπρο.

Επίσης, δόθηκαν εμπεριστατωμένες απαντήσεις από τους μελετητές και τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ σε όλα τα θέματα που τέθηκαν, όπως οι εισαγωγές και οι εξαγωγές ενέργειας στην Κύπρο, τεχνικά ζητήματα λειτουργίας της διασύνδεσης και του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η αναγκαιότητα και η οικονομική βιωσιμότητα των ενεργειακών υποδομών που υφίστανται ή θα πρέπει να αναπτυχθούν κλπ.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σε τροχιά εκσυγχρονισμού το Αεροδρόμιο Χίου «ΟΜΗΡΟΣ»

Επιθεώρηση σημαντικών έργων εκσυγχρονισμού του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ», που ήδη τέθηκαν σε λειτουργία, πραγματοποίησε ο Διοικητής ΥΠΑ κ. Γιώργος Σαουνάτσος, ο οποίος συναντήθηκε…

Οι βροχές, σανίδα «σωτηρίας» για τη Διώρυγα του Παναμά

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου των έντονων βροχοπτώσεων στον Παναμά αποτελεί θετική εξέλιξη για την Αρχή της Διώρυγας, καθώς είναι πλέον εφικτή η αύξηση…

«Γερανοί-κατάσκοποι»: Η κόντρα Ουάσιγκτον-Πεκίνου εντείνεται

Από τους γεωπολιτικούς τριγμούς μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, οι οποίοι επεκτείνονται και στις θαλάσσιες εφοδιαστικές αλυσίδες, επιχειρεί να ωφεληθεί φινλανδική εταιρεία κατασκευής γερανογεφυρών. Η…

Τραμπ vs Χάρις: Τι θα «ξημερώσει» για τη ναυτιλία

Με την Κάμαλα Χάρις να αναμένεται να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, η κόντρα στις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θα είναι -κατά πάσα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }