Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Εισαγωγικό κείμενο

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, αγγίζει το 90% από τον Δεκέμβριο του 2023 και, όπως επισημαίνεται, έχει επηρεάσει το 10-15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Οι επιπτώσεις αυτές έχουν μάλιστα επηρεάσει τουλάχιστον 65 χώρες, καθώς και 29 διαφορετικές ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες στον τομέα της ενέργειας.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης το επιπλέον κόστος της διαδρομής γύρω από την Αφρική, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου χρόνου ταξιδιού, του πρόσθετου κόστους καυσίμων και των αυξημένων ασφαλίστρων.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, τα ασφάλιστρα για τα πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξηθεί σε 0,7-1% επί της συνολικής αξίας ενός πλοίου από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ πριν από τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν λιγότερα από 0,1%.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)