Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Η Βραζιλία στον χάρτη των σπάνιων γαιών με τις ευλογίες της Δύσης

Η Βραζιλία στον χάρτη των σπάνιων γαιών με τις ευλογίες της Δύσης

Εισαγωγικό κείμενο

Τη φιλοδοξία να οικοδομήσει μια βιομηχανία εξόρυξης σπάνιων γαιών έχει η Βραζιλία, καθώς οι δυτικές οικονομίες χρειάζονται ζωτικής σημασίας μέταλλα για τους μαγνήτες που χρησιμοποιούνται στην πράσινη ενέργεια και στην άμυνα. Την ίδια ώρα, οι οικονομίες της Δύσης επιθυμούν να «σπάσουν» την κυριαρχία της Κίνας στην εφοδιαστική αλυσίδα των εν λόγω μετάλλων.

Πάντως, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, η επίτευξη του στόχου για τη Βραζιλία θα αποτελέσει παράλληλα και μια πρόκληση για τη Δύση και το κατά πόσο μπορεί να επιτύχει την οικοδόμηση μιας νέας προηγμένης βιομηχανίας σχεδόν από το μηδέν, για να «χτυπήσει» την Κίνα.

Σημειώνεται ότι η Βραζιλία διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο. Μάλιστα, το πρώτο ορυχείο σπάνιων μετάλλων της χώρας, Serre Verde, ξεκίνησε φέτος την εμπορική παραγωγή. Και όπως αναφέρουν αναλυτές, η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί, λόγω και της ζήτησης από τις χώρες της Δύσης.

Ειδικότερα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Κίνα για σπάνιες γαίες, στοχεύουν στη δημιουργία μιας εφοδιαστικής αλυσίδας έως το 2027, μετά και τις διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 που έπληξαν το εμπόριο.

Πέρυσι, η Κίνα παρήγαγε 240.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών, πενταπλάσια παραγωγή από τον επόμενο μεγαλύτερο παραγωγό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου. Επίσης, η Κίνα επεξεργάζεται περίπου το 90% της παγκόσμιας προσφοράς σε σπάνιες γαίες για την παραγωγή μαγνητών, που χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν από ανεμογεννήτριες έως ηλεκτρικά οχήματα και πύραυλοι.

Ωστόσο, το Serra Verde χρειάστηκε 15 χρόνια για να μπει στην παραγωγή και φέτος αναμένεται να παραγάγει 5.000 τόνους, ενώ θα μπορούσε να διπλασιάσει την παραγωγή μέχρι το 2030. «Το Serra Verde και η Βραζιλία έχουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, που θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να στηρίξουν την ανάπτυξη μιας παγκόσμιας βιομηχανίας σπάνιων γαιών», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Serra Verde, Thras Moraitis.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024