Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Συμφόρηση στον λιμένα της Σιγκαπούρης στη σκιά των επιθέσεων των Χούθι

Συμφόρηση στον λιμένα της Σιγκαπούρης στη σκιά των επιθέσεων των Χούθι

Εισαγωγικό κείμενο

«Βραχυκύκλωμα» και στο λιμάνι της Σιγκαπούρης φέρεται να προκαλεί η εκτροπή των πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα και κατά συνέπεια από τη Διώρυγα του Σουέζ, υπό τη συνεχιζόμενη απειλή των Χούθι. Η συμφόρηση, στο δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, επηρεάζει τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, προκαλώντας καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Bloomberg, η συμφόρηση στο λιμάνι της Σιγκαπούρης αναμένεται να μετατοπιστεί και στα λιμάνια-τελικούς προορισμούς των εμπορευμάτων.

Επιπλέον, καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες επιλέγουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στο νότιο άκρο της Αφρικής, τα πλοία δεν καταπλέουν πλέον σε λιμάνια της Μέσης Ανατολής για να εκφορτώσουν μέρος των εμπορευμάτων τους και να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Έτσι, τόσο η εκφόρτωση όσο και ο ανεφοδιασμός καυσίμων γίνονται σε σημαντικό βαθμό στη Σιγκαπούρη.

Σημειώνεται ότι ο όγκος των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Σιγκαπούρης ανήλθε σε 16,9 εκατ. TEUs κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν 8% παραπάνω από την ίδια περίοδο το 2023, όπως ανέφερε η επίσημη Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)