Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Πράσινο φως για τον σχεδιασμό ultra-large πλοίου καύσης και μεταφοράς αμμωνίας

Πράσινο φως για τον σχεδιασμό ultra-large πλοίου καύσης και μεταφοράς αμμωνίας

Email
LinkedIn
Facebook
X

Η καθαρή αμμωνία ως καύσιμο υπόσχεται να παίξει βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση προς την πράσινη ναυτιλία, με τις απαιτήσεις του κλάδου να αναμένονται ενισχυμένες, λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο του διά θαλάσσης εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο μιας κοινής αναπτυξιακής πρωτοβουλίας ανάμεσα στον κορεατικό νηογνώμονα (KR) και τη Samsung Heavy Industries (SHI), έλαβε έγκριση επί της αρχής (AiP) από τον KR ο σχεδιασμός ενός υπερμεγέθους πλοίου μεταφοράς αμμωνίας με χωρητικότητα 150.000 κ.μ. Το συγκεκριμένο πλοίο έχει σχεδιαστεί με την ικανότητα να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες αμμωνίας, χρησιμοποιώντας την ίδια την αμμωνία ως καύσιμο πρόωσης, κάτι που εγγυάται μηδενικές εκπομπές κατά τη λειτουργία του.

Η πρόσφατη έγκριση έχει ως στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση των υπερμεγέθων πλοίων μεταφοράς αμμωνίας. Την ίδια ώρα, τα δύο μέρη υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη ενός containership μεταφορικής ικανότητας 9.300 TEUs καύσης αμμωνίας, η οποία δημιουργεί τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων πλοίων.

Η SHI, αναλαμβάνοντας τη σχεδίαση του συστήματος καυσίμων, αντιμετώπισε συγκεκριμένες προκλήσεις που παρουσιάζει η αμμωνία. Αυτές περιλαμβάνουν τα συστήματα τροφοδοσίας καυσίμου, αερισμού και παρακολούθησης αερίων. Παράλληλα εξασφάλισε ότι ο βασικός σχεδιασμός των μεγάλων δεξαμενών συμμορφώνεται με όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις.

Από την πλευρά του, ο KR επαλήθευσε την ασφάλεια του συστήματος καυσίμων αμμωνίας, ελέγχοντας την καταλληλότητα της διάταξης των δεξαμενών και αξιολογώντας τις εγχώριες και διεθνείς κανονιστικές διατάξεις για την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης του σχεδιασμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η AiP όσο και η συμφωνία κατασκευής του containership έλαβαν χώρα στις 5 Ιουνίου 2024, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των «Ποσειδωνίων».

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Παγοθραυστικά, το «όπλο» των ΗΠΑ ενάντια στον «πολικό Δρόμο του Μεταξιού»

Η ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας με επίκεντρο την Αρκτική συνεχίζει να προβληματίζει τις ΗΠΑ, καθώς  η κλιματική αλλαγή σταδιακά μετατρέπει την περιοχή αυτή σε…

Ένα «βουνό» σόγιας στην Κίνα

Ένα «βουνό» σόγιας πρόκειται να σχηματιστεί σύντομα στην Κίνα, καθώς τον Ιούλιο αναμένεται να καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγών σόγιας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Kpler στα…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024