Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Paris MoU: Επιδόσεις αριστείας για την ελληνική σημαία και το 2023

Paris MoU: Επιδόσεις αριστείας για την ελληνική σημαία και το 2023

Εισαγωγικό κείμενο

Tα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων για το 2023 και τις νέες λίστες επιδόσεων των Flag states και των αναγνωρισμένων διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών ενέκρινε η Επιτροπή του Paris MoU κατά την 57η συνεδρίασή της. Οι εν λόγω λίστες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2024.

H Λευκή, η Γκρι και η Μαύρη Λίστα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από σημαίες χαμηλότερων επιδόσεων με αυξημένο ή πολύ αυξημένο κίνδυνο σε σημαίες με πολύ καλές επιδόσεις. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται στον συνολικό αριθμό επιθεωρήσεων και κρατήσεων κατά τη διάρκεια μιας κυλιόμενης περιόδου τριών ετών για σημαίες πλοίων με τουλάχιστον 30 επιθεωρήσεις κατά την εν λόγω περίοδο.

Η Λευκή Λίστα, η οποία περιλαμβάνει σημαίες με χαμηλό ποσοστό κρατήσεων, για το 2023 αρίθμησε 42 σημαίες μεταξύ των οποίων οι: Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ιταλία, Φινλανδία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μπαχάμες, Γαλλία, Κύπρος, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Σουηδία, Κίνα, Νήσοι Μάρσαλ, Λιβερία, Isle of Man, ΗΠΑ κ.α. Σε ό,τι αφορά αποκλειστικά την ελληνική σημαία, μεταξύ 2021 και 2023, πραγματοποιήθηκαν 618 επιθεωρήσεις με τις κρατήσεις να διαμορφώνονται σε 11.

Στην Γκρι Λίστα περιλαμβάνονται 17 σημαίες όπως του Μαρόκου, του Ιράν, της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Ελβετίας, των Φιλιππίνων, του Παναμά, της Αλβανίας κ.α.

Η Μαύρη Λίστα περιέχει τις εξής δώδεκα σημαίες: Μπελίζ, Παλάου, Ουκρανία, Αλγερία, Τογκό, Αζερμπαϊτζάν, Βανουάτου, Τανζανία, Κομόρες, Μολδαβία, Καμερούν, Βιετνάμ.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)