Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Νωχελικότητα της Ευρώπης στις εισαγωγές LNG: Τα αίτια και οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις

Νωχελικότητα της Ευρώπης στις εισαγωγές LNG: Τα αίτια και οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Με ασυνήθιστα αργούς ρυθμούς έχει εκκινήσει η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό έχει περιορίσει το ρεκόρ αποθεμάτων που είχε η Γηραιά Ήπειρος ελέω περιορισμένης κατανάλωσης τον χειμώνα του 2023-2024, ενώ η ζήτηση οδηγεί τις τιμές σε ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, ο ρυθμός αναπλήρωσης των αποθεμάτων χαρακτηρίζεται ως ο δεύτερος πιο αργός από το 2012 και είναι αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Η ‒επόμενη‒ νωχελικότητα της Ευρώπης στην αναπλήρωση φυσικού αερίου έχει ήδη περιορίσει το πλεόνασμα του χειμώνα και πλέον δεν υπάρχει προβληματισμός περί ενδεχομένης ελλιπούς χωρητικότητας ‒στις υποδομές αποθήκευσης της Ευρώπης‒ για την υποδοχή νέων ποσοτήτων.

Παράλληλα, οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν προσελκύσει αγοραστές LNG από τη Νότια και Ανατολική Ασία, ανακατευθύνοντας τα φορτία μακριά από την Ευρώπη και συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι αγοραστές ενδεχομένως να μη δείξουν ενδιαφέρον για αρκετούς ακόμα μήνες, δεδομένου ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι πολύ πιο πάνω από το κανονικό.

Όμως, καθώς το πλεόνασμα σταδιακά μειώνεται, ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για το LNG είναι πιθανό να αναθερμανθεί πριν από τα τέλη του 2024 και οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα με την επέλαση ενός πιο κρύου χειμώνα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024