Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ναυπηγεία εκ νέου στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων

Ναυπηγεία εκ νέου στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Στρατηγική προτεραιότητα για τη Δύση είναι ο περιορισμός της ικανότητας της Ρωσίας να συγκεντρώσει έσοδα μέσω του εμπορίου, τα οποία δύνανται να διατεθούν για τη σύγκρουση με την Ουκρανία.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε πληθώρα κυρώσεων, με τις θαλάσσιες μεταφορές να βρίσκονται πολλάκις στο επίκεντρο. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, το Department of State των ΗΠΑ προχώρησε σε έναν νέο γύρο κυρώσεων, με διεθνή ναυπηγεία να δέχονται (ξανά) «πυρά».

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις στην εταιρεία που ανήκει το τουρκικό ναυπηγείο Bulut Shipyard διότι προσέφερε υπηρεσίες ναυπηγοεπισκευής σε δύο πλοία που στα οποία είχαν επιβληθεί κυρώσεις παλαιότερα, και οι οποίες βρίσκονταν ακόμη σε ισχύ.

Επίσης, κυρώσεις επιβλήθηκαν στην κινεζική εταιρεία λειτουργικής διαχείρισης ναυπηγείου Penglai Jutal Offshore Engineering Heavy Industries CO, διότι κατασκεύασε και απέστειλε κρίσιμη τεχνολογία που αφορά τις υποδομές LNG σε πλοία που υπόκεινταν κυρώσεις στο παρελθόν.

Πέραν αυτού, οι κυρώσεις εστιάστηκαν και σε νομικά πρόσωπα που βοηθούν τη Ρωσία να αναπτύξει τις δυνατότητες της στο εμπόριο ενέργειας. Το αμερικανικό υπουργείο επέβαλε κυρώσεις σε εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού για λογαριασμό του ρωσικού Arctic LNG 2 project αλλά και σε δύο εταιρείες που εμπλέκονταν στην ανάπτυξη ενός νέου project LNG στο Μούρμανσκ.

Επίσης στο ενεργειακό μέτωπο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις εταιρείες που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των αλυσίδων εφοδιασμού του ρωσικού Vostok Oil project, μέσω του οποίου η Ρωσία φιλοδοξεί να εξάγει έως και 100 εκατ. τόνους πετρελαίου ετησίως.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024