Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ρεκόρ 16 ετών στις αξίες νεότευκτων πλοίων

Ρεκόρ 16 ετών στις αξίες νεότευκτων πλοίων

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Το παγκόσμιο orderbook ανέρχεται επί του παρόντος σε πλοία αθροιστικής χωρητικότητας 133 εκατ. CGTs, αυξημένο κατά 56 εκατ. CGTs σε σύγκριση με τα τέλη του 2020. Η άνοδος αυτή οφείλεται στο ράλι παραγγελιών για LNG carriers και containerships, σημειώνει η BIMCO σε εβδομαδιαία ανάλυσή της, με τα LNG carriers να αντιστοιχούν σε 35% του orderbook και τα containerships σε 30%.

«Μέχρι στιγμής φέτος, δεξαμενόπλοια και LNG carriers είναι εκείνα που οδηγούν την άνοδο του orderbook», σχολιάζει ο Chief Shipping Analyst της BIMCO κ. Niels Rasmussen. «Επιπλέον, τα orderbook των LPG carriers, κρουαζιερόπλοιων, πετροχημικών δεξαμενόπλοιων και RoRo πλοίων έχουν καταγράψει διψήφια άνοδο».

Την ίδια ώρα, δεν είναι μονάχα το orderbook που αυξάνεται. Καθώς από την αρχή του έτους το orderbook έχει αυξηθεί κατά 2% (72% από τα τέλη του 2020), οι αξίες των πλοίων έχουν αυξηθεί κατά 3%. Και παρόλο που η συγκεκριμένη άνοδος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, η BIMCO αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα επίπεδα συνιστούν υψηλό 16 ετών.

Όσον αφορά το βραχυπρόθεσμο μέλλον, η ανάγκη αντικατάστασης πλοίων που ναυπηγήθηκαν στις αρχές του αιώνα αποτελεί θετικό οιωνό για την τοποθέτηση νέων παραγγελιών. Ωστόσο, τα ναυπηγεία πρέπει να αποφύγουν μια σημαντική αύξηση των υποδομών τους, καθώς αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά, με αποτέλεσμα σημαντική πτώση των αξιών των πλοίων, καταλήγει η BIMCO.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024