Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Αισιοδοξία στα tankers για το 2024 και το 2025

Αισιοδοξία στα tankers για το 2024 και το 2025

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Προσεχώς άνοδος των ναύλων των δεξαμενόπλοιων είναι το μήνυμα κύκλων της αγοράς ενέργειας για το φετινό καλοκαίρι. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε έκθεσή της η ναυλομεσιτική Xclusiv, ορισμένοι αναλυτές δεν σταματούν εκεί, υπογραμμίζοντας ότι τα επίπεδα των ναύλων θα παραμείνουν αυξημένα και αργότερα εντός του 2024.

Η αισιοδοξία αυτή φέρεται να πηγάζει από πληθώρα παραγόντων. Κατ’ αρχάς, παρότι ο OPEC+ έδωσε σήμα για συνέχιση της φειδωλής πολιτικής που έχει υιοθετηθεί στην παραγωγή πετρελαίου, οι τιμές μειώθηκαν. Παραδοσιακά, χαμηλές τιμές πετρελαίου συνεπάγονται άνοδο της ζήτησης για δεξαμενόπλοια.

Πάντως, για να καταγραφεί μια πραγματική άνοδος της ζήτησης, σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει η αναμενόμενη σταδιακή αντιστροφή των περιορισμών στην παραγωγή από τον Οκτώβριο. Τα βλέμματα στρέφονται στα VLCCs, με την Xclusiv να αναφέρει ότι εκείνα είναι που θα ευεργετηθούν περισσότερο από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ωστόσο, τα προαναφερθέντα δύνανται να παραμείνουν απλώς όνειρα θερινής νυκτός, εκτός αν πράγματι καταγραφεί μια σημαντική άνοδος της παραγωγής, που θα οδηγήσει σε πτώση τιμών, δίνοντας το έναυσμα για σημαντικές εισαγωγές μαύρου χρυσού και περαιτέρω άνοδο των ναύλων το 2025.

Παράλληλα, πέραν του OPEC+, ΗΠΑ, Καναδάς και Γουιάνα αντισταθμίζουν όσο το δυνατόν περισσότερο την τρύπα που έχει δημιουργήσει ο πετρελαϊκός Οργανισμός. Το γεγονός αυτό μεταβάλλει και τα routes της αγοράς, ευνοώντας μεγαλύτερες διαδρομές και συνεπώς μειώνοντας (πλασματικά) την προσφορά του στόλου.

Επιπλέον, η ζήτηση της Κίνας διαφαίνεται αυξημένη, γεγονός που αποτελεί ένα ακόμα θετικό σημάδι για το μέλλον των VLCCs. Εν κατακλείδι, η Xclusiv σημειώνει ότι το μέλλον φαντάζει ευοίωνο, ειδικά για τα VLCCs, με ορίζοντα το πέρας του έτους.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024