Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Σε ύψη-ρεκόρ οι αξίες των νεότευκτων LNG carriers

Σε ύψη-ρεκόρ οι αξίες των νεότευκτων LNG carriers

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Αυξημένος είναι ο αριθμός παραγγελιών για LNG carriers, ο οποίος έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου του τρέχοντος έτους παραγγέλθηκαν 78 LNG carriers έναντι 34 πέρυσι την ίδια περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 129%.

Το κόστος παραγγελίας για ένα νεότευκτο LNG carrier μεταφορικής ικανότητας 174.000 κ.μ. έχει ανέλθει σε ποσό-ρεκόρ $269 εκατ.

Οι αξίες των LNG carriers έχουν αυξηθεί για όλες τις υποκατηγορίες και τις ηλικιακές κατηγορίες από την αρχή του τρέχοντος έτους, με τα 20 ετών LNG carriers μεταφορικής ικανότητας 140.000 κ.μ. να έχουν αυξημένο κόστος γύρω στα $10 εκατ. (από $62,85 εκατ. σε $72,4 εκατ.), παρουσιάζοντας αύξηση 15% από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Στην παρούσα περίοδο, η αναλογία των πλοίων μεγάλου μεγέθους στο βιβλίο παραγγελιών έναντι του εν ενεργεία στόλου ανέρχεται σε 64%. Η πλειονότητα των παραγγελιών μέχρι τώρα είναι για μεγάλης μεταφορικής ικανότητας LNG carriers, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 74% των παραγγελιών, και ακολουθούν τα πλοία μεγέθους QMAX με ποσοστό 23%.

Ιστορικά, οι μόνες άλλες παραγγελίες για την κατηγορία QMAX ήταν τη δεκαετία του 2000, κάτι που σηματοδοτεί ότι οι τρέχουσες παραγγελίες θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός πλάνου ανανέωσης του στόλου.

Το Κατάρ είναι αυτό που ηγείται σε παραγγελίες το τρέχον έτος με μερίδιο 44%, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολουθούν με ποσοστό 13% και στην τρίτη θέση είναι η Κίνα με ποσοστό 9%.

Στις αξιοσημείωτες νέες παραγγελίες περιλαμβάνονται δέκα μεγάλης μεταφορικής ικανότητας πλοία από την εταιρεία ADNOC, που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Samsung και της Hanwha Ocean και να παραδοθούν το 2028, με την αξία τους να εκτιμάται από τη VesselsValue στα $2,7 δισ.

Πηγή: Veson Nautical

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024