Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Το ιταλικό παράδειγμα στην ψηφιοποίηση της ναυτιλίας: Μια εκδήλωση της ICE στα Ποσειδώνια 2024

Το ιταλικό παράδειγμα στην ψηφιοποίηση της ναυτιλίας: Μια εκδήλωση της ICE στα Ποσειδώνια 2024

Εισαγωγικό κείμενο

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης των Ποσειδωνίων 2024, την Πέμπτη 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε το Σεμινάριο «The Digitalization Process in the Maritime Sector: The Italian Experience», που διοργανώθηκε από το γραφείο της ICE στην Αθήνα με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα.

Το σεμινάριο, μετά τους εισαγωγικούς χαιρετισμούς του Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Paolo Cuculi, είχε ως ομιλητές τον Stefano Pagani Isnardi, Διευθυντή του Γραφείου Έρευνας, Τεχνικής και Διεθνών Υποθέσεων της Confindustria Nautica, τον Δημήτρη Ζησιμόπουλο, Διευθυντή Πωλήσεων της RINA Digital Solutions, και τον Francesco Bandinelli, Πρόεδρο της MOVYON South East Europe, υπό τον συντονισμό του Παναγιώτη Κόρακα, Head of Cultural Heritage and Blue Synergies του περιοδικού Ναυτικά Χρονικά και της πρωτοβουλίας Isalos.net.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε, επέτρεψαν την εμβάθυνση στην ιταλική εμπειρία ψηφιοποίησης του ναυτιλιακού τομέα, καλύπτοντας τις smart services για τις υποδομές και την εξέλιξη του τομέα της αναψυχής στη ναυτιλία, υπογραμμίζοντας καλές πρακτικές, προκλήσεις και ευκαιρίες για τους ενδιαφερόμενους από την Ιταλία, καθώς και πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Posidonia 2024, μιας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές εκθέσεις παγκοσμίως, με περισσότερους από δύο χιλιάδες εκθέτες από όλο τον κόσμο και με εκτιμώμενο αριθμό επισκεπτών άνω των σαράντα χιλιάδων, το ιταλικό σεμινάριο προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον, καταγράφοντας τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του τομέα της ναυτιλίας που εκπροσωπούν τις λιμενικές αρχές, το shipping και την ιστιοπλοΐα.

Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Paolo Cuculi.

Από την πλευρά του, ο κ. Paolo Cuculi, Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως: «Σε έναν τομέα με τεράστια σημασία για την Ιταλία, την Ελλάδα και για το διεθνές εμπόριο η συνεχής αναζήτηση καινοτόμων λύσεων είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων, τη μετάβαση στην ψηφιοποίηση και τη προστασία του περιβάλλοντος».

Όπως τόνισε ο κ. Fabrizio Camastra, διευθυντής του γραφείου ICE στην Αθήνα: «Η Ιταλία διαθέτει μακρά και πλούσια ναυτική παράδοση και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μεσογειακή ναυσιπλοΐα. Η συνάντηση με διεθνούς κύρους παίκτες σε ένα περιβάλλον υψηλής τεχνογνωσίας και ανταγωνιστικότητας όπως αυτό της Ελλάδας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία προώθησης και ανάπτυξης, καθώς και στρατηγικής δικτύωσης».

 

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)