Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Χρ. Στυλιανίδης: O σκοτεινός στόλος, απειλή για την Ελλάδα

Χρ. Στυλιανίδης: O σκοτεινός στόλος, απειλή για την Ελλάδα

Εισαγωγικό κείμενο

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, είμαστε ενάντια στο εμπόριο του σκοτεινού στόλου», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, στο περιθώριο της εκδήλωσης των Ποσειδωνίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, o Έλληνας υπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις δραστηριότητες του σκοτεινού στόλου στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, καθώς λαμβάνουν χώρα κοντά τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά.

Αρκετά σημεία στη Μεσόγειο Θάλασσα συγκεντρώνουν το «αθέμιτο» ενδιαφέρον του σκοτεινού στόλου ως περιοχές για μεταφορές πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο. Προφανώς, το ship to ship transfer δεν απαγορεύεται, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Είναι μέρος του εμπορίου των δεξαμενόπλοιων.

Όμως, με τόσα πλοία του σκοτεινού στόλου στη Μεσόγειο, η πιθανότητα πρόκλησης κάποιας περιβαλλοντικής καταστροφής αυξάνεται. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 περιστατικά με πλοία του σκοτεινού στόλου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πυρκαγιές, συγκρούσεις, απώλεια συστήματος πρόωσης πλοίου, αλλά και πετρελαιοκηλίδες, υπογράμμισε η Allianz σε πρόσφατη έκθεσή της.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 850 πετρελαιοφόρα που απαρτίζουν τον σκοτεινό στόλο.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024