Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Ενέργεια: Τα «θέλω» της Ελλάδας με το βλέμμα στο μέλλον

Ενέργεια: Τα «θέλω» της Ελλάδας με το βλέμμα στο μέλλον

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Μια ματιά στην Ελλάδα του μέλλοντος, και συγκεκριμένα στην Ελλάδα που θα φέρει εις πέρας τους στόχους της σε αιολική ενέργεια, εξερεύνηση υδρογονανθράκων και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα έδωσε o κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, CEO της HEREMA (ΕΔΕΥΕΠ – Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) σε παρουσίαση του σε εκδήλωση του νηογνώμονα DNV, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο της έκθεσης των Ποσειδωνίων, σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου.

Αιολική Ενέργεια

Ο κ. Στεφάτος εκκίνησε την παρουσίαση του με τα πιλοτικά projects αιολικής ενέργειας της Ελλάδας στο Αιγαίο. Πρόκειται για δύο projects με εκτιμώμενη ημερομηνία περάτωσης μεταξύ του 2028 και του 2032 με στόχο την εγκατάσταση 40 έως 60 ανεμογεννητριών στο Αιγαίο, παραγωγικής ικανότητας 600 MW.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρατήρηση του κ. Στεφάτου για τις ανάγκες σε πλοία των συγκεκριμένων projects. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HEREMA απαιτούνται 10 έως 15 πλοία μεταφοράς ναυτικών, τέσσερα έως έξι SOVs (Service Operation Vessels), δύο Heavy Lift Vessels, ένα Cable Laying Vessel και ένα Foundation Installation Vessel.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα πλοία απαιτούνται μονάχα για τα δύο πιλοτικά projects. Οι φιλοδοξίες για το μέλλον είναι αρκετά υψηλότερες. Συνολικά την πενταετία 2028-2032 υπάρχουν σχέδια για 85 έως 130 ανεμογγενήτριες παραγωγικής ικανότητας 1.300 MW στα ανοικτά της Ελλάδας, σε θαλάσσιες περιοχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα.

Άγνωστες παραμένουν επί του παρόντος οι ανάγκες για πλοία των προαναφερθέντων πλοίων προκειμένου να περατωθούν τα συγκεκριμένα projects.

Υδρογονάνθρακες

Παράλληλα, η Ελλάδα προσβλέπει στη διενέργεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Πελοποννήσου, στο Ιόνιο αλλά και στα ανοικτά της Κρήτης. Οι έρευνες αυτές μάλιστα αναμένεται να εκκινήσουν το δ’ τρίμηνο του 2024.

Και σε αυτά τα projects απαιτείται ικανός αριθμός πλοίων υποστηρικτικών δραστηριοτήτων. Οι έρευνες αναμένεται να διαρκέσουν 1 έως 3 έτη. Εφόσον αποβούν επιτυχείς, η Ελλάδα θα περάσει στο σκέλος εμπορικής εκμετάλλευσης των ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και 25 έτη.

Δέσμευση και αποθήκευση CO2

Μία επιπλέον σημαντική φιλοδοξία της Ελλάδας στην ενέργεια με το βλέμμα στο μέλλον αφορά τη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. Το project στον Πρίνο απαιτεί βάσει των εκτιμήσεων της HEREMA τρία πλοία μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (15.000 κ.μ. έκαστο) τα οποία θα πραγματοποιούν 73 ταξίδια ανά έτος.

Από ένα σημείο και έπειτα εφόσον η βιομηχανία γνωρίσει περαιτέρω άνθιση θα χρειαστεί η μεταφορά των ποσοτήτων εκτός Ελλάδας. Στο σενάριο αυτό, η Αίγυπτος εξετάζεται ως πιθανός προορισμός. Η μεταφορά ποσοτήτων στην Αίγυπτο (τρεις εκατ. τόνους ετησίως) θα απαιτούσε τρία LCO2 carriers μεταφορικής ικανότητας 22.000 έκαστο τα οποία θα πραγματοποιούσαν 45 ταξίδια ανά έτος.

Εάν το δεσμευμένο CO2 χρειαστεί να ταξιδέψει ακόμα περισσότερα, ενδεικτικά μέχρι τις υποδομές του project Northern Lights, θα χρειαστούν μεγαλύτερα πλοία συγκεκριμένα μεταφορικής ικανότητας 32.500 κ.μ. τα οποία θα πραγματοποιούν 14 ταξίδια ετησίως.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Aργή επανεκκίνηση αεροδρομίων και τραπεζών μετά το «μπλακ άουτ»

Αποκαθίστανται σταδιακά σήμερα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες από την κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως επηρεάζοντας τη λειτουργία αεροδρομίων, αεροπορικών εταιριών, τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας