Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Περισσότερες γυναίκες και νέοι στη ναυτιλία (έκθεση ΝΑΤ)

Περισσότερες γυναίκες και νέοι στη ναυτιλία (έκθεση ΝΑΤ)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Τη σταθερή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο ναυτικό επάγγελμα, το ποσοστό των οποίων έχει ξεπεράσει το 7%, αλλά και αύξηση 4% των νέων ηλικίας 18-30 ετών σε έναν χρόνο (το 2023 σε σύγκριση με το 2022) διαπιστώνει η 2η Έκθεση του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) για τη ναυτική απασχόληση.

Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τρίτη 5 Ιουνίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «Ποσειδώνια 2024», όπου, μεταξύ άλλων, αποτυπώθηκε η ανάγκη να γίνουν παραπάνω βήματα, ώστε «η συμμετοχή των νέων να φτάσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό και οι γυναίκες να μην υποεκπροσωπούνται στο ναυτικό επάγγελμα», όπως τόνισαν άλλωστε στις τοποθετήσεις τους τόσο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου όσο και ο διοικητής του ΝΑΤ Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε, μάλιστα, πως «για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται η συμβολή όλων μας και κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου στον χώρο της ναυτιλίας». Ειδική αναφορά έκανε η υπουργός Εργασίας και στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως είναι η ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η τεχνολογική πρόοδος και οι παγκόσμιες ανάγκες για βιώσιμη ανάπτυξη καθιστούν αναγκαία την προσαρμογή της ναυτιλίας μας στα νέα δεδομένα. Στον πυρήνα αυτής της προσαρμογής βρίσκεται το ανθρώπινο δυναμικό, οι ναυτικοί μας».

Ο Κωνσταντίνος Τσαγκαρόπουλος εστίασε στην ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και κίνητρα σε νέους και γυναίκες, επισημαίνοντας τις σημαντικές προοπτικές μιας καριέρας στη θάλασσα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την έκθεση, επισήμανε ότι το ΝΑΤ επιχειρεί να καταγράψει τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και «να διαπιστώσουμε με αντικειμενικά δεδομένα την πραγματική επιρροή της σύνθετης ναυτικής αγοράς εργασίας στην οικονομία της χώρας».

Ο διοικητής του ΝΑΤ είπε ακόμα πως είναι μια ευκαιρία για όλους τους φορείς και τους παράγοντες που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη ναυτιλία να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα χρήσιμο εργαλείο που θα τους βοηθήσει στην άσκηση πολιτικής και στον σχεδιασμό νέων δράσεων, καθώς «καταγράφει κρίσιμα στοιχεία της ναυτικής απασχόλησης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη ολοκληρωμένη έκθεση του ΝΑΤ για τη ναυτική απασχόληση, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ιστορικού Ταμείου για εκσυγχρονισμό. Από πέρυσι και κάθε χρόνο, το ΝΑΤ, ως σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης, συγκεντρώνει και επεξεργάζεται με επιστημονικά εργαλεία και μεθοδολογίες τους βασικούς άξονες της ναυτικής αγοράς εργασίας, καταθέτοντας τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τη βελτίωση της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων που τιμούν το ναυτικό επάγγελμα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Aργή επανεκκίνηση αεροδρομίων και τραπεζών μετά το «μπλακ άουτ»

Αποκαθίστανται σταδιακά σήμερα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες από την κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως επηρεάζοντας τη λειτουργία αεροδρομίων, αεροπορικών εταιριών, τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας