Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Capital: Καινοτόμο σύστημα δέσμευσης CO2 στα μεγαλύτερα LCO2 carriers παγκοσμίως 

Capital: Καινοτόμο σύστημα δέσμευσης CO2 στα μεγαλύτερα LCO2 carriers παγκοσμίως 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Με στόχο την εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλία, η Capital Gas, η ERMA FIRST και η BABCOCK ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την εγκατάσταση ενός πρωτοποριακού συστήματος δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Το σύστημα που πρόκειται να υιοθετήσουν, γνωστό ως «carbon fit», θα ενσωματωθεί σε τέσσερα νέα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα (LCO2).

Τα πλοία μεταφοράς LCO2, μεταφορικής ικανότητας 22.000 κ.μ., θα παραδοθούν από το νοτιοκορεάτικο ναυπηγείο Hyundai Mipo Dockyard το 2026 και θα ενταχθούν στο στόλο της Capital Gas ως τα μεγαλύτερα του είδους τους που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. Το σύστημα ERMA FIRST CARBON FIT έχει λάβει έγκριση επί της Αρχής (AiP) από τον Llyod’s Register και τον DNV.

H τεχνολογία του εν λόγω συστήματος βασίζεται στον διαλύτη αμίνης, ο οποίος απορροφά το CO2 από τα καυσαέρια σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα που επιτρέπει την επαφή διαλύτη και διοξειδίου του άνθρακα.. Στη συνέχεια, το μείγμα του διαλύτη και του δεσμευμένου CO2 θερμαίνεται προκειμένου να προκληθεί μια χημική αντίδραση διαχωρισμού του CO2 από τον διαλύτη. Το απελευθερωμένο αέριο CO2 υγροποιείται με τη βοήθεια του συστήματος eco CO2 της Babcock LGE και αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές χαμηλής θερμοκρασίας επί του πλοίου. Το υγροποιημένο CO2 διατηρείται στις δεξαμενές υπό πίεση και είναι έτοιμο για εκφόρτωση.

Από τη χημική αντίδραση που προκλήθηκε, ο αναγεννημένος διαλύτης μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί στον κύκλο δέσμευσης του CO2. Αυτός ο κύκλος επιτρέπει τη συνεχή και αποδοτική λειτουργία του συστήματος.

Ο Μίλτος Ζήσης, Διευθύνων Σύμβουλος της Capital Gas Ship Management Corp., ανέδειξε την ουσιώδη συνεισφορά αυτής της πρωτοβουλίας στην προσπάθεια της εταιρείας για μείωση της περιβαλλοντικής της επίδρασης. Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος Σταμπεδάκης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της ERMA FIRST GROUP, ανέδειξε τη σημασία του έργου, αναφέροντας ότι το ποσοστό δέσμευσης CO2 θα υπερβεί το 70%, συνεισφέροντας σημαντικά στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης της Capital Gas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Σχετικά Άρθρα

Aργή επανεκκίνηση αεροδρομίων και τραπεζών μετά το «μπλακ άουτ»

Αποκαθίστανται σταδιακά σήμερα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες από την κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως επηρεάζοντας τη λειτουργία αεροδρομίων, αεροπορικών εταιριών, τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας