Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Στον ορίζοντα αυστηρότερες επιθεωρήσεις πλοίων στα κινεζικά λιμάνια

Στον ορίζοντα αυστηρότερες επιθεωρήσεις πλοίων στα κινεζικά λιμάνια

Εισαγωγικό κείμενο

Η Κίνα αυστηροποιεί τις επιθεωρήσεις port state control, σύμφωνα με τον νορβηγικό νηογνώμονα DNV. Έτσι, η κινεζική Maritime Safety Administration (MSA) θα επιθεωρεί πολύ πιο προσεκτικά τα πλοία που έχουν ιστορικό πολλαπλών κρατήσεων ή σοβαρών ελλείψεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κινεζική MSA, τα κριτήρια για μια πιο λεπτομερή επιθεώρηση είναι το ιστορικό τουλάχιστον δύο κρατήσεων σε οποιονδήποτε λιμένα της χώρας τους τελευταίους 12 μήνες ή πολλαπλές σοβαρές ελλείψεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παραβιάσεις της MARPOL σε θέματα προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, χρήση ψευδών πιστοποιητικών ή εσκεμμένη απενεργοποίηση του συστήματος εντοπισμού πλοίων AIS.

Με αφορμή την πρόσφατη πρόσκρουση containership σε γέφυρα της Βαλτιμόρης, η κινεζική MSA ανακοίνωσε μια «ειδική εκστρατεία» για επιπλέον ελέγχους ασφαλείας στον μηχανολογικό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό των πλοίων, ώστε να αποτραπεί η απώλεια ισχύος/πρόωσης.

Σε περίπτωση δε μηχανικής ή ηλεκτρολογικής βλάβης, τα μέλη του πληρώματος οφείλουν να αναφέρουν το περιστατικό στις τοπικές ναυτιλιακές αρχές και να δέχονται «ειδικές επιθεωρήσεις ασφαλείας». Μάλιστα, ο DNV προειδοποίησε για τιμωρητικά μέτρα σε μια ενδεχόμενη παράλειψη της αναφοράς σχετικού προβλήματος από το πλήρωμα.

Εάν ένα πλοίο έχει δύο ή περισσότερες μηχανικές ή ηλεκτρολογικές βλάβες σε 12 μήνες, θα πρέπει να υποβάλει σχέδιο διορθωτικών ενεργειών και να υποβληθεί σε επιθεωρήσεις.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Ιωάννης Κ. Λύρας: Η Στρατηγική Σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας
(Delphi Economic Forum)