Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Ράλι τιμών στα σιτηρά

Ράλι τιμών στα σιτηρά

Εισαγωγικό κείμενο

Σε υψηλότερες τιμές θα πρέπει να αγοράζουν το σιτάρι οι χώρες στην Ασία, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, καθώς μέρος της παραγωγής στη Ρωσία και στην Ευρώπη καταστράφηκε λόγω κακοκαιρίας. Το γεγονός αυτό ανέβασε τις τιμές κατά 30% τον περασμένο Απρίλιο.

Η αύξηση αυτή στην τιμή του σιταριού αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη πληρώνουν ακριβά τα τρόφιμα εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού, μετά την πανδημία Covid-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κι ενώ ο παγετός έπληξε τις καλλιέργειες στον νούμερο ένα εξαγωγέα, τη Ρωσία, η ξηρασία και οι βροχοπτώσεις στην Ευρώπη εντείνουν τις ανησυχίες για επάρκεια στην παραγωγή το β΄ εξάμηνο του 2024, που αποτελεί μια καθοριστική χρονική περίοδο για την παγκόσμια αγορά.

Επίσης, το αυξανόμενο κόστος του σιταριού είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές του ψωμιού και των ζυμαρικών.

Οι τιμές του σιταριού που παράγονται σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας έχουν εκτιναχθεί στην Ασία στα περίπου 300 δολάρια ανά μετρικό τόνο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και των ναύλων, για τα φορτία του Ιουλίου. Στις αρχές Απριλίου κόστιζε περίπου 250 δολάρια ο τόνος.

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024