Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Αισθητή πτώση των απωλειών πλοίων το 2023

Αισθητή πτώση των απωλειών πλοίων το 2023

Email
LinkedIn
Facebook
X

Αισθητή μείωση καταγράφουν οι απώλειες πλοίων, καθώς, σύμφωνα με την έκθεση Safety and Shipping Review 2024 της Allianz, o αριθμός τους (πλοία άνω των 100 GT) πέρυσι διαμορφώθηκε σε 26 έναντι 41 το 2022.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι απώλειες για τη ναυτιλία έχουν υποχωρήσει κατά 70%, καθώς το 2014 είχαν διαμορφωθεί σε 89. Σύμφωνα με την έκθεση της Allianz, Νότια Κίνα, Ινδοκίνα, Ινδονησία και Φιλιππίνες αποτέλεσαν hotspot απωλειών τόσο πέρυσι όσο και τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Το 2023, στις εν λόγω περιοχές έλαβαν χώρα πάνω από το 1/3 των απωλειών, ήτοι οκτώ. Το εύρημα δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι στις περιοχές αυτές καταγράφεται έντονη ναυτιλιακή κίνηση.

Τα εμπορικά πλοία αποτέλεσαν πάνω από το 60% των απωλειών την περασμένη χρονιά, καθώς 16 χάθηκαν. Η βύθιση ήταν η κύρια αιτία ολικής απώλειας για όλους τους τύπους πλοίων (13). Τέσσερα πλοία προσάραξαν, ενώ τρία πλοία υπέστησαν πυρκαγιά/έκρηξη. Πάντως, οι πυρκαγιές μειώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023. Ωστόσο, 55 απώλειες προκλήθηκαν από πυρκαγιές τα τελευταία πέντε χρόνια και μόνο κατά τη διάρκεια του 2023 αναφέρθηκαν πάνω από 200 περιστατικά πυρκαγιάς (205) ‒ το δεύτερο υψηλότερο για μία δεκαετία μετά το 2022.

Η Allianz Commercial καταγράφει επίσης αύξηση των περιστατικών κλοπής φορτίων τα τελευταία χρόνια, ιδίως στις μεταφορές και στα logistics. Στη Βόρεια Αμερική, ο αριθμός των αποζημιώσεων για κλοπή αυξήθηκε τα τελευταία έξι χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 20% σε ετήσια βάση το 2022. Πρόκειται για ένα ζήτημα που πλήττει επίσης τμήματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σημειώνει η Allianz, που αποδίδει την άνοδο των εν λόγω περιστατικών στο ρευστό οικονομικό περιβάλλον και στην αύξηση του κόστους ζωής.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Νέο βήμα ψηφιοποίησης για τον λιμένα Θεσσαλονίκης

Η ΟΛΘ Α.Ε. ενισχύει τις δυνατότητες διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων ψυγείων, ενσωματώνοντας την αυτοματοποιημένη πλατφόρμα παρακολούθησης ψυγείων GRASP της RTE. Το προηγμένο αυτό σύστημα, σε συνδυασμό…

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μαζικό κύμα επιθέσεων σε σιδηροδρομικές υποδομές στη Γαλλία

Η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF υπέστη στη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή “μαζική επίθεση μεγάλης κλίμακας για την παράλυση” του δικτύου…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024