Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Η κλιματική κρίση, σκόπελος για τις αερομεταφορές

Η κλιματική κρίση, σκόπελος για τις αερομεταφορές

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Ένας 73χρονος Βρετανός επιβάτης έχασε τη ζωή του και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν όταν αεροσκάφος της εταιρείας Singapore Airlines, που έκανε το δρομολόγιο Λονδίνο- Σιγκαπούρη, έπεσε σε ισχυρές αναταράξεις, με αποτέλεσμα να κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Μπανγκόκ.

Η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ήταν συνολικά 31, από τους οποίους οι 14 παρέμειναν για νοσηλεία και οι επτά από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο νεκρός επιβάτης έπαθε ανακοπή από τις πολύ έντονες αναταράξεις.

Το αεροσκάφος Boeing 777-300ER με 211 επιβάτες και 18 μέλη πληρώματος κατευθυνόταν στη Σιγκαπούρη από το Λονδίνο όταν χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στις 15:45 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε η εταιρεία.

Ο υπουργός Μεταφορών της Σιγκαπούρης Τσι Χονγκ Τατ είπε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει βοήθεια στους επιβάτες και τις οικογένειές τους. «Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα για το περιστατικό στην πτήση SQ321 της Singapore Airlines από το αεροδρόμιο του Χίθροου προς τη Σιγκαπούρη», ανήρτησε στο Facebook.

Νωρίτερα, η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε βοήθεια σε όλους τους επιβάτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές στην Ταϊλάνδη για να προσφέρουμε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα» ανέφερε η εταιρεία, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού.

«Οι τραυματισμοί από έντονες αναταράξεις είναι σχετικά σπάνιοι στο πλαίσιο εκατομμυρίων πτήσεων που πραγματοποιούνται. Ωστόσο, οι έντονες αναταράξεις μπορεί να είναι δραματικές και να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς ή δυστυχώς σε θάνατο», δήλωσε στο BBC ο ειδικός σε θέματα αεροπορίας Τζον Στρίκλαντ.

Οι αναταράξεις των πτήσεων έχουν αυξηθεί καθώς η κλιματική κρίση έχει οδηγήσει σε υπερθέρμανση του πλανήτη. Επιστήμονες στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Reading διαπίστωσαν ότι οι έντονες αναταράξεις έχουν αυξηθεί κατά 55% μεταξύ 1979 και 2020 πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό.

«Μετά από μια δεκαετία έρευνας έχουμε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κλιματική κρίση έχει ήδη αυξήσει τις αναταράξεις», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Reading Πολ Ουίλιαμς, ο οποίος σημείωσε ότι «θα πρέπει να επενδύσουμε σε βελτιωμένα συστήματα πρόβλεψης και ανίχνευσης αναταράξεων».

Τα δρομολόγια πτήσεων στις ΗΠΑ και τον Βόρειο Ατλαντικό σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και ο Νότιος Ατλαντικός παρουσίασαν επίσης σημαντικές αυξήσεις στις αναταράξεις.

Η Singapore Airlines κατά τα άλλα είναι μία από τις πιο ασφαλής αεροπορικές εταιρείες με ελάχιστα και κυρίως ήσσονος σημασίας συμβάντα από την ίδρυσή της το 1972.

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη 22/05 13:30

Είκοσι άτομα νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης, ανακοίνωσαν σήμερα τα ιδρύματα αυτά.

Οι ασθενείς από την Αυστραλία, τη Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία Samitivej Srinakarin και Samitivej Sukhumvit, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομειακού ομίλου στο AFP.

Σύμφωνα με την Singapore Airlines, 74 επιβάτες και έξι μέλη του πληρώματος βρίσκονται ακόμη στην Μπανγκόκ και ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει όχι μόνο τους νοσηλευόμενους αλλά και τους συγγενείς τους.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Aργή επανεκκίνηση αεροδρομίων και τραπεζών μετά το «μπλακ άουτ»

Αποκαθίστανται σταδιακά σήμερα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν χθες από την κατάρρευση πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως επηρεάζοντας τη λειτουργία αεροδρομίων, αεροπορικών εταιριών, τραπεζών, μέσων ενημέρωσης και…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024
Βραβεία Ευκράντη: Οι πρωταγωνιστές της ελληνικής Ναυτιλίας