Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Χούθι: Στόχος όλα τα πλοία με κατεύθυνση το Ισραήλ

Χούθι: Στόχος όλα τα πλοία με κατεύθυνση το Ισραήλ

Email
LinkedIn
Facebook
X

Το νέο τελεσίγραφό τους ανακοίνωσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, γνωστοποιώντας ότι οποιοδήποτε πλοίο, ανεξαρτήτως του αν βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα ή όχι, κατευθύνεται στο Ισραήλ θα αποτελεί στόχο.

«Σταματήστε να μεταφέρετε εμπορεύματα από και προς τους υπό κατάληψη παλαιστινιακούς λιμένες» είναι το μήνυμα των ανταρτών, βάσει δημοσιεύματος του Reuters. Παρότι οι Χούθι είχαν ανακοινώσει ότι κύριο στόχο συνιστούν Ισραήλ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιθέσεις τους τους τελευταίους μήνες δεν συνάδουν απαραιτήτως με τη συγκεκριμένη δήλωση.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές εταιρείες επιλέγουν να επιμηκύνουν την απόσταση και τη διάρκεια των ταξιδιών των πλοίων τους, διαλέγοντας τον «ασφαλέστερο» περίπλου της Αφρικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των αλυσίδων εφοδιασμού.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι επιλέγουν πιο ευφάνταστες στρατηγικές. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο CEO της Vespucci Maritime, κ. Lars Jensen ‒ο οποίος ειδικεύεται στη liner ναυτιλία‒, υπογράμμισε ότι εισαγωγείς (και εξαγωγείς) εμπορευμάτων σε ΕΕ επιστρατεύουν μια ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία για τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας.

Το γεγονός ότι πρόκειται για ιρανική εταιρεία προστατεύει τα εμπορεύματα από δυνητική επίθεση των Χούθι. Από την άλλη, δεν προστατεύει απαραίτητα από μια άλλη (ίσως μεγαλύτερη) απειλή: τις αμερικανικές κυρώσεις.

Τα πλοία που αξιοποιεί η ιρανική εταιρεία για τη μεταφορά των εμπορευμάτων δεν υπόκεινται σε ευρωπαϊκές κυρώσεις, όμως υπόκεινται σε αμερικανικές. Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συνεργάζονται με την ιρανική εταιρεία, σημειώνει ο κ. Jensen.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αυτόνομη ναυτιλία: Προηγμένο σύστημα ΑΙ στο επίκεντρο συνεργασίας

Η αυτόνομη πλοήγηση θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της ασφάλειας και…

Αποκτήστε το τεύχος Ιουλίου - Αυγούστου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }