Loading: News Submenu
Header Scripts Init

Θάνατος Ιρανού προέδρου: Οι αντιδράσεις «φίλων» και «αντιπάλων»

Θάνατος Ιρανού προέδρου: Οι αντιδράσεις «φίλων» και «αντιπάλων»

Email
LinkedIn
Facebook
X

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος στη χώρα για τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, μετά τον θάνατό του σε συντριβή ελικοπτέρου την Κυριακή όπου επέβαιναν και άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσεΐν Εμίρ – Αμιραμπντολαχιάνοπ.

Τα επόμενα βήματα για το Ιράν

Ο Αλί Χαμενεΐ διόρισε ως μεταβατικό πρόεδρο του Ιράν τον α΄ αντιπρόεδρο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο οποίος έχει προθεσμία το αργότερο 50 ημερών πριν από τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών για την επιλογή του διαδόχου του Ραϊσί.

«Κηρύσσω πενθήμερο πένθος και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στον λαό του Ιράν», ανέφερε ο Χαμενεΐ σε δήλωσή του, που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Σημείωσε δε πως «βάσει του άρθρου 131 του Συντάγματος, ο Μοχμπέρ αναλαμβάνει να ηγηθεί της εκτελεστικής εξουσίας» και θα πρέπει σε συνεννόηση με τους επικεφαλής της νομοθετικής και της δικαστικής εξουσίας να προκηρύξει «εκλογές για νέο πρόεδρο μέσα σε 50 ημέρες».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα και οι δηλώσεις συμπαράστασης προς τον ιρανικό λαό για το θάνατο του προέδρου του από ηγέτες κρατών και ανώτατων αξιωματούχων.

ΕΕ – ΗΠΑ – Ισραήλ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτική Ασφαλείας, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της Ε.Ε. «για τον θάνατο του προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και άλλων Ιρανών αξιωματούχων», καθώς και «στις οικογένειες όλων των θυμάτων και στους Ιρανούς πολίτες που επλήγησαν».

Εν τω μεταξύ, το δυστύχημα με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί συνέβη σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για τις σχέσεις της Τεχεράνης με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα, αλλά και των  επιθέσεων που εξαπέλυσαν πριν περίπου ένα μήνα το Ιράν και το Ισραήλ με drones και βαλλιστικούς πυραύλους, η μία προς την άλλη.

Στην πιθανότητα εξέτασης του ενδεχομένου η συντριβή του ελικοπτέρου να προήλθε από δολιοφθορά, αξιωματούχος του Ισραήλ ο οποίος επιθυμεί την ανωνυμία του φέρεται να δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του δεν είχε καμία ανάμειξη με τη συντριβή του ελικοπτέρου.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Μπάιντεν μετά από σύσκεψη την Κυριακή στο Λευκό Οίκο ήδη έθεσε τους πάντες σε κόκκινο συναγερμό με το φόβο μιας ασύμμετρης απειλής από την Τεχεράνη, εφόσον διακινηθούν σενάρια δολιοφθοράς.

Κίνα – Ρωσία – Τουρκία

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε«τραγικό» και «μεγάλη απώλεια για τον ιρανικό λαό» τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ για τον θάνατο του Εμπραχίμ Ραΐσι και δήλωσε ότι επρόκειτο για έναν πραγματικό φίλο της Ρωσίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου, «έναν πραγματικό πατριώτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας και έναν αξιόπιστο φίλο της Μόσχας», όπως δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε πως η Τουρκία «συναισθάνεται τον πόνο του φίλου και αδελφού ιρανικού λαού», μετά την αναγγελία του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί. Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Αλλάχ να αναπαύσει την ψυχή του αξιότιμου ομολόγου μου, του αδελφού μου και προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Ιμπραχίμ Ραϊσί, που μάθαμε ότι δυστυχώς πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου».

Μέση Ανατολή 

Τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών κήρυξε και ο Λίβανος. Η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ, εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της σε ανακοίνωσή της.

«Η Συρία στέκεται αλληλέγγυα προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», δήλωσε ο πρόεδρος Άσαντ στο μήνυμά του προς τις ιρανικές αρχές.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Το Αμπού Ντάμπι, που ανανέωσε τους δεσμούς του με την Τεχεράνη έπειτα από χρόνια έντασης, δήλωσε «αλληλέγγυο με το Ιράν αυτούς τους δύσκολους καιρούς», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Εμιράτων Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ.

Επίσης στην πλατφόρμα Χ ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε την είδηση «θλιβερή» και εξέφρασε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και τον λαό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

«Η Αίγυπτος θρηνεί, με μεγάλη θλίψη και βαθύ πόνο», δήλωσε πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς το Ιράν για τον θάνατο του προέδρου της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσέιν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Ο πρόεδρος Σίσι, ο οποίος είχε ξεκινήσει μια προσέγγιση με το Ιράν τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε επίσης «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια και τη συμπάθειά του» προς τον ιρανικό λαό.

Η Σαουδική Αραβία, που θεωρείται παραδοσιακά αντίπαλος του Ιράν παρά την προσπάθεια προσέγγισης πρόσφατα των δύο χωρών, δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό του Ιράν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Ιρανού Προέδρου εξέφρασαν επίσης ο Μοχάμεντ Άλι Αλ Χούθι, επικεφαλής του κινήματος των Χούθι στην Υεμένη και η Χαμάς, η οποία εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια του Ιρανού προέδρου χαρακτηρίζοντας τον θάνατό του «τεράστια απώλεια», καθώς υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα ενάντια στο Ισραήλ. «Τα βαθύτερα συλλυπητήριά του στον ιρανικό λαό, την ιρανική ηγεσία και την οικογένεια του προέδρου Ραϊσί και της αντιπροσωπείας που τον συνόδευε», εξέφρασε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Άλι Αλ Χούθι.

Ινδία – Πακιστάν – Αφγανιστάν

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε «βαθιά θλιμμένος και σοκαρισμένος από τον τραγικό χαμό» του προέδρου του Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι η Ινδία βρίσκεται «στο πλευρό του Ιράν αυτή την περίοδο θλίψης».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ απηύθυνε τα βαθιά του συλλυπητήρια στο «αδελφό Ιράν» εκ μέρους του ιδίου, του λαού και της κυβέρνησης του Πακιστάν. Μάλιστα, το Πακιστάν κήρυξε ημέρα πένθους, ενώ οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα σε ένδειξη σεβασμού προς τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τη συνοδεία του.

Η Καμπούλ από την πλευρά της σημείωσε ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου αποτελεί τεράστια απώλεια για τη χώρα του.

Email
LinkedIn
Facebook
X

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Μια θεσμική παράδοση: Ο εφοπλισμός τιμά τη ναυτεργατική συνεισφορά

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, η Πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Μελίνα Τραυλού απένειμε στους κύριους Βαρβατέ Ιωάννη και Πτήνη Ιωάννη,…

Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας: Η ασφάλεια, απόλυτη προτεραιότητα της ναυτιλιακής κοινότητας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας φέτος γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένη στη σημασία της ασφάλειας εν πλω εν μέσω ραγδαίων μεταβολών και νέων…

Γενικός Γραμματέας OPEC: «Δεν υπάρχει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου στον ορίζοντα»

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο OPEC για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς πετρελαίου, εν μέσω συγκυριών που περικλείουν το βραχυπρόθεσμο outlook σε ένα πέπλο…

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Επιτεύξιμοι οι στόχοι για το 2030

Αισιόδοξο διαφαίνεται το πρόσφατο μήνυμα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με το οποίο οι στόχοι τριπλασιασμού της ηλεκτροπαραγωγικής ικανότητας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι…

Αποκτήστε το τεύχος Σεπτεμβρίου 2024
.naftika_cp_inline-a, .naftika_cp_inline-b { display: none; }