
Τον στόχο η Ελλάδα να διαθέσει τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ και δυνητικά μέχρι 460 εκατ. ευρώ για την οικονομική στήριξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσω του νέου Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων ανέδειξε, μεταξύ άλλων, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Η Υφυπουργός συμμετείχε στη συνεδρίαση για τις Υπεράκτιες ΑΠΕ που διοργάνωσε στην Μπριζ η Βελγική Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Μεταξύ άλλων η κ. Σδούκου τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της δημόσιας χρηματοδότησης, ώστε να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των υπεράκτιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από 20 GW που είναι σήμερα, σε περίπου 100 GW το 2030 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) δημιουργήθηκε με στόχο να βοηθήσει τους φορείς υλοποίησης των ενεργειακών έργων. Σημείωσε δε ότι το CEF συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών έργων, ιδιαίτερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα οποία βοήθησαν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται σημαντική χρηματοδοτική ενίσχυση για να διαδραματίσει το ρόλο του κατά την ενεργειακή μετάβαση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το CEF διαθέτει πόρους περίπου 5,8 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπολογίσει το ύψος των απαραίτητων επενδύσεων σε 584 δισ. ευρώ, για τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, το CEF διαθέτει μόλις το 1% των απαραίτητων πόρων».
Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην αναγκαιότητα απομείωσης του κινδύνου για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα μια σειρά πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών αναγκών του αναδυόμενου τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Χαρακτηριστικά σημείωσε, ότι έχουν ήδη διατεθεί 30 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια μετρήσεων ανέμου και μελετών βυθού, για τα πρώτα θαλάσσια οικόπεδα που θα αναπτυχθούν και θα δημοπρατηθούν τα επόμενα 2 χρόνια.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «στην Ελλάδα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε δημόσια χρηματοδότηση για να προσελκύσουμε ιδιωτική χρηματοδότηση. Έχουμε στόχο να διαθέσουμε τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ και δυνητικά μέχρι 460 εκατ. ευρώ, για την οικονομική στήριξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσω του νέου Ταμείου Απανθρακοποίησης Νήσων, χρήματα που προέρχονται από δικαιώματα ρύπων και που θα βοηθήσουν στην αρχική χρηματοδότηση των πρώτων έργων υπεράκτιων ΑΠΕ».
Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας ενός σταθερού, διαφανούς και δίκαιου πλαισίου για τους επενδυτές, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιλογή της Ελλάδας να μειώσει το επενδυτικό ρίσκο, ωριμάζοντας αδειοδοτικά και περιβαλλοντικά τα πρώτα 2 GW υπεράκτιων ΑΠΕ μέσω της ΕΔΕΥΕΠ και διασφαλίζοντας την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρισμού.
Τέλος, η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για το 2040 και το 2050.
*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Εικοσιτετράωρη γενική απεργία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποιείται σήμερα στο Βέλγιο, με βασικό αίτημα την κατάργηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων του νέου πρωθυπουργού, του…
Εν μέσω μιας περιόδου συθέμελων αλλαγών και γεωπολιτικής αστάθειας, η ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών παραμένει κυρίαρχη προτεραιότητα για τη ναυτιλία. Στο πλαίσιο αυτό, BIMCO,…
Η πράσινη αμμωνία προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως εκ τούτου η χρήση της είτε ως καυσίμου είτε ως πρώτης ύλης σε βιομηχανικούς…
Απέναντι στη δασμολογική επίθεση των ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα ανακοίνωσαν ότι θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να…
Η τεχνολογία αιολικής πρόωσης (WAPS) της OceanWings φέρνει, με τη σειρά της, τον άνεμο στο προσκήνιο της ναυτιλιακής καινοτομίας. Βασισμένο σε κατακόρυφα, περιστρεφόμενα και…
Μια προηγμένη τεχνολογική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα της ναυτιλιακής κοινότητας προσφέρει ο αλγόριθμος που αναπτύχθηκε από τη CMA CGM σε συνεργασία με την…
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή 28 Μαρτίου ότι θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών για το μέλλον της Ευρώπης,…
Στην ανάληψη μιας επαναστατικής πρωτοβουλίας με φόντο τη βιωσιμότητα των θαλάσσιων μεταφορών και την αποανθρακοποίηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας προχωρά η Διώρυγα του Παναμά. Συγκεκριμένα,…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ