Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Εμπόδια στα ενεργειακά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας λόγω ενεργειακής μετάβασης

Εμπόδια στα ενεργειακά σχέδια της Σαουδικής Αραβίας λόγω ενεργειακής μετάβασης

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να σταματήσει τα σχέδια για επέκταση των πετρελαϊκών δυνατοτήτων της λόγω της ενεργειακής μετάβασης, δήλωσε στις 12 Φεβρουαρίου ο υπουργός Ενέργειας κ. Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προσθέτοντας πως η χώρα έχει αρκετή εφεδρική δυνατότητα ως προστατευτικό μαξιλάρι για την πετρελαϊκή αγορά.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση διέταξε στις 30 Ιανουαρίου την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Aramco να σταματήσει το σχέδιο πετρελαϊκής επέκτασής της και να θέσει ως στόχο ανώτατη συνεχή παραγωγική δυνατότητα τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ένα εκατομμύριο λιγότερα bpd από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020, με σκοπό αυτός να επιτευχθεί το 2027.

Ο Υπουργός προσέθεσε πως η Aramco έχει να κάνει άλλες επενδύσεις, μεταξύ των οποίων σε πετρέλαιο, αέριο, πετροχημικά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Σαουδική Αραβία έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να φθάσει τις μηδενικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2060 και η Aramco λέει πως θέλει να φθάσει τις μηδενικές εκπομπές από τις δικές της επιχειρήσεις μέχρι το 2050.

Επισημαίνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco κ. Αμίν Νάσερ αναμένει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί στα 104 εκατ. βαρέλια/μέρα  φέτος και στα 105 εκατ. βαρέλια/μέρα το 2025.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024