Loading: News Submenu
Header Scripts Init
Εισαγωγικό κείμενο

Διώρυγα Παναμά: Καμία αλλαγή στις διελεύσεις πλοίων προσεχώς

Διώρυγα Παναμά: Καμία αλλαγή στις διελεύσεις πλοίων προσεχώς

Εισαγωγικό κείμενο
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Καμία ανάγκη για αλλαγή στις διελεύσεις πλοίων μέχρι τον Απρίλιο «βλέπει» η Διώρυγα του Παναμά, οπότε και η Αρχή της Διώρυγας θα αξιολογήσει τα επίπεδα στάθμης των υδάτων.

Ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη διώρυγα μειώθηκε το 2023, με την Αρχή της Διώρυγας να γνωστοποιεί διαδοχικές μειώσεις τους περασμένους μήνες. Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν για τους επόμενους μήνες περαιτέρω μειώσεις μονάχα θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί, δεδομένου ότι, εντός του δ’ τριμήνου του 2023, η Αρχή είχε υπογραμμίσει πως ο αριθμός ημερήσιων διελεύσεων θα μειωνόταν και τον Φεβρουάριο του 2024.

Επί του παρόντος, επιτρέπονται 24 διελεύσεις ημερησίως, ενώ ο «φυσιολογικός» αριθμός είναι τριάντα έξι. Μια ανάκαμψη του αριθμού ημερήσιων διελεύσεων στα επίπεδα αυτά θα είχε σημαντικό αντίκτυπο για το παγκόσμιο εμπόριο. Άλλωστε, η Διώρυγα του Παναμά συνιστά μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες αρτηρίες παγκοσμίως, συνδέοντας Ατλαντικό και Ειρηνικό Ωκεανό.

Παράλληλα, ως είθισται, το τι μέλλει γενέσθαι με τον αριθμό διελεύσεων εξαρτάται από τα επίπεδα των βροχοπτώσεων. Το Reuters υπογραμμίζει ότι, εφόσον τον Μάιο δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις, υπάρχει ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω και το επιτρεπτό βύθισμα των πλοίων που διέρχονται, αναγκάζοντας πλοία να επιλέξουν διαφορετική διαδρομή ή να μεταφέρουν λιγότερο φορτίο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΝΧ

Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών

Αποκτήστε το τεύχος Ιουνίου 2024